Norge vädjar till Nato: skicka skepp

Publicerad 2016-02-15

En beskrivning av rysslands bastion och bastionförsvaret som Norge vill ha.

Norge vill stärka upp mot Ryssland i Barents hav.

Nu ber de Nato att skicka skepp för att kunna ”hålla ett öga på den ryska aktiviteten”.

– Det är dags att återuppliva den marina strategin, säger försvarsminister Ine Eriksen Søreide, till VG.

Norge har fått stöd från flera Nato-länder för att rusta upp nordområdena vid Barents hav. De vill bland annat ha fler Nato-fartyg för att segla dit och dessutom upprätta baser, skriver VG.

Anledningen är att de vill hålla ett skarpt öga på den ryska aktiviteten.

– Det handlar om att få uppmärksamhet om de strategiska utmaningarna som ligger i vår region, och som kan få konsekvenser för Nato, i fall något händer, säger försvarsminister Ine Eriksen Søreide till tidningen.

Vill observera ryssarna

Ryssland har sedan tidigare flera strategiska positioner i nordområdena. Och eftersom Norge, till skillnad från många andra Nato-länder, inte bygg upp försvaret mot Ryssland anser den norska försvarsministern att det är lättare för dem att observera huruvida ryssarna ökar eller ändrar sin militära närvaro.

Enligt Ine Eriksen Søreide kan Norge inte göra jobbet ensam, men eftersom Nato inte haft en marin strategi på många år menar hon att det är dags att återuppliva den.

– Därför är det viktigt att påminna om att Natos ansvarsområde sträcker sig hela vägen, säger hon.

”Kommer försvara sig”

Skickas skepp till Barents hav är det mycket troligt att Ryssland kommer försöka beskydda sina strategiska positioner i nordområdena.

Men trots det tror norska försvarsministern inte att det kommer leda till en konflikt mellan Nato och Ryssland.

– Vi tror nödvändigtvis inte att det blir en konflikt mellan Ryssland och Nato i nordområdena, men det är där Ryssland har sina strategiska positioner, och ryssarna kommer att försöka försvara vad de har, säger hon.