Kommuner där SD fått inflytande

Publicerad 2014-11-08

Aftonbladet har gjort en sammanställning av ett antal kommuner där Sverigedemokraterna fått inflytande:

Bromölla

Stöd för SD: 22,8 procent.

Socialdemokraterna har historiskt varit dominerande i kommunen, men blev efter höstens val helt utan ordförandeposter i kommunfullmäktige.

V, M och SD har gått ihop för att rösta ned S förslag och i stället fått igenom en moderat som ordförande och en sverigedemokrat som vice ordförande.

Åstorp

Stöd för SD: 22,3 procent.

Eddie Ek (SD) blir oppositionsråd, efter att styrande S-C-majoriteten röstat emot M:s förslag om kommunstyrelsens andre vice ordförande Pontus Pålsson (M) på posten.

– Eftersom SD blev andra största parti är det väl naturligt, säger Ronny Sandberg (S) kommunalråd, till P4 Malmöhus.

Vingåker

Stöd för SD: 17 procent.

Oklart läge. S,V, MP har 15 mandat, ett mandat är en politisk vilde från MP och M, FP, C, KD och lokala Vägen till livskvalitet får 11 mandat.

SD får 5 mandat men har endast fyra tillsatta platser.

Timo Granetin, oppositionsråd (M) förespråkade tidigare att Alliansen skulle samarbeta med SD.

– Jag förespråkade tidigare samarbete eller samverkansavtal med SD men då fick jag bannor från riks, för där finns det en policy att vi inte ska samarbeta med SD. Men sedan är det upp till SD att rösta som de vill om vi lägger fram något i kommunfullmäktige.

Presidium väljs 17 november och inför det har KD uppgett att man lägger ned sina röster, och FP har inte bestämt sig.

Är du fortfarande för ett samarbete med SD?

– Jag vet inte vad jag törs säga nu, efter att ha fått bannor. Jag säger väl pass, säger Granetin.

Högsby

Stöd för SD: 15,9 procent.

SD och Alliansen i Högsby stödjer varandras förslag till ordförande i kommunfullmäktige, så att Alliansen får ordförandepost och SD vice ordförande.

– Det är ju så att Sverigedemokraterna är ju vågmästare och jag har inga skrupler, jag har inget besvär med att arbeta tillsammans med dem på kommunal nivå, säger Anders Ek (C) som nu kommer att leda kommunen, till SR.

Skinnskatteberg

Stöd för SD: 7,7 procent.

De rödgröna är större än Alliansen och SD är vågmästare. Alliansen fick med sig SD och vann omröstningen om ordförandeposten som gick till en moderat.

Alliansen får kritik av de rödgröna för att de inte, som i valet av talman i riksdagen, lade ned sina röster.

Knivsta

Stöd för SD: 7,7 procent.

Kommunen styrs av en minoritetsallians. Men den rödgröna minoriteten har lagt fram sin kandidat som förslag till ordförande i kommunfullmäktige och får stöd från SD.

De rödgröna kritiseras här av Alliansen för att inte ha lagt ned sina röster, som Alliansen gjort på riksplan i talmansvalet.

Höör

Stöd för SD: 19.0 procent.

Nyvalda kommunfullmäktigeordförande Anders Netterheim (M) får stark kritik av oppositionen efter att han efterlyst dialog med SD och att övriga partier bör förhålla sig till SD "på ett mer vuxet sätt".

– Hade vi vetat det här hade vi aldrig röstat fram honom som ordförande. Jag ser det som en flirt med SD, säger Stefan Lissmark (S) till Skånska Dagbladet.

Ljungby

Stöd för SD: 10,8 procent.

Styrs av minoritetsallians M, C och FP som har 19 mandat. KD har uteslutits av övriga allianspartier och har diskuterat samarbete eller samverkansavtal med SD och lokala partiet Alternativet.

Ale

Stöd för SD: 10,6 procent

Alliansen övervägade att samarbeta med SD, men backade ur. I dag styr S, V och MP i minoritet.

Här finns en oro för att SD ska utnyttja sin vågmästarroll och fälla styrets budget i december.

Örkelljunga

Stöd för SD: 23,9 procent

Här tar Sverigedemokraterna plats som andre vice ordförande i kommunfullmäktige och väntas också få en post som oppositionsråd på deltid.

Alliansen, som styr i minoritet, ville i kommunfullmäktige fortsätta som i dag, med både ordförande och vice ordförandeposterna och andre vice posten till näst största parti - Socialdemokraterna.

Detta röstades dock ned och i stället blir det nu M som ordförande, S som förste vice och SD som andre vice ordförande.

Men SD kan också komma att ta plats som oppositionsråd på deltid.

Alliansen vill ha ett kommunalråd på heltid (M). Men oppositionen vill se en proportionell fördelning som innebär en utökning med en halv tjänst och fördelas enligt 60 procent till M, 50 procent till S och 40 procent till SD.

Svalöv

Stöd för SD: 23,6 procent

Här styr S med M och FP. SD är näst största parti efter S och tar nu platsen som oppositionsråd.

Försök att stoppa detta gjordes, bland annat genom ett samarbete mellan C, FI och MP, men i omröstningen vann SD med fem röster.

Burlöv

Stöd för SD: 22,6 procent

Kommunen styrs i majoritet genom ett samarbete mellan S, C, MP och V.

Moderaterna och Folkpartiet har gått samman i en allians och är därmed lika stora som SD på orten. I december avgörs om det blir M/FP eller SD som tar posten som oppositionsråd.

ANNONS