Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

SVT:s första prognos: SD rekordökar

Publicerad 2014-09-14

De rödgröna partierna får 43,7 procent, Alliansen 39,1 procent, enligt SVT:s första valprognos.

SD får kraftigare vågmästarroll än i Valu:n – och Fi kommer inte in i riksdagen.

Sveriges Televisions första valprognos baseras på räknade röster från sex av tio av landets 5 837 valdistrikt.

Stefan Löfven ser enligt prognosen ut att bli ny statsminister.

SD högre än i Valu:n

Distriktens resultat har av SVT:s analytiker viktats, och enligt prognosen leder de rödgröna partierna över Alliansen med 4,6 procentenheter.

SD ökar mest sedan förra valet. Enligt prognosen får partiet 13 procent, en ökning med 7,4 procentenheter sedan 2010, och därmed en kraftigare vågmästarroll än vad Valu:n visar.

Vidd 22.30 var SD största parti i Sjöbo och Hörby kommun, där partiet får 30 respektive 27,8 procent.

Richard Jomshof (SD) är nöjd:

– Vi vill visa att vi är ett seriöst parti. Om svenska folket ger oss 13 procent kan man inte längre ignorera oss, det är odemokratiskt. De andra partierna kommer att behöva förhålla sig till oss precis som i andra länder, säger han till SVT.

Sahlin: "Knepig sits"

– Det ser ut att bli regeringsskifte och jag ser fram emot att Reinfeldt lämnar in sin avskedsansökan, säger Rossana Dinamarca (V) till SVT.

– Det blir en ny regeringe, en ny statsminister, men det blir en knepig sits på många sätt. De här fyra åren kommer kräva mycket av de 87 procent övriga partierna i riksdagen för att Sverige inte ska bli påverkat som andra länder, säger Mona Sahlin till SVT.

– Jag tror att vi måste lyssna på mer på SD:s väljare än på SD som parti.

Största tappet, 7,0 procentenheter, sedan 2010 har enligt prognosen Moderaterna gjort. Finansminsiter Anders Borg (M) säger till SVT att Alliansen kommer att hålla, trots det egna partiets och Alliansens förlust.

FI-ledaren Gudrun Schyman säger till Aftonbladet:

– På kort sikt får man klart se det här som en besvikelse. På lång sikt är det en seger. Vi växer hela tiden medlemsmässigt. Vi är ett mycket stort parti och vi kommer att utveckla den de kommande åren. Vi kommer igen nästa val.

– De etablerade partierna måste tänka om i sitt förhållande till SD. De har lyckats med att ta den ideologiska debatten.