Här är männen som åkt dit – efter Brottscentralens efterlysningar

Publicerad 2014-11-20

Polisen: Det betyder otroligt mycket för oss

En man slog ner åldringar vid en bankomat och en annan gick till oprovocerad attack i kön till en korvkiosk – så hjälpte ni polisen att ta fast våldsverkarna.

Den 13 juli i år skulle 27-årige Marcus ta ut pengar till en taxi på Klarabergsgatan i Stockholm.

Då överraskades han av ett brutalt slag i huvudet och rånaren försökte sedan ta ut pengar på hans kort innan han sprang från platsen.

– Jag går inte ut själv på kvällen längre utan har alltid med mig någon, sa Marcus i Brottscentralen efter händelsen.

Polisen gick ut med en övervakningsfilm som visade hela händelseförloppet och tittarna tog inte lång tid på sig att tipsa polisen om mannens identitet.

– Det betyder otroligt mycket för oss och nu kan vi gå vidare, sa polisen Andreas Hamrén som utreder fallet.

”Blod spreds över gatan”

Ovanstående är inte det enda fallet där allmänheten genom Brottscentralen har hjälpt polisen framåt i stillastående utredningar under hösten.

24-årige Joakim misshandlades så svårt att blodet spreds över gatan vid en bensinmack i Aspudden när han skulle köpa korv tidigare i år. Polisen hade länge försökt få tag på gärningsmannen men trots tydliga övervakningsbilder fick man inget genombrott.

Efter att filmen visats i Brottscentralen tog det bara timmar innan mannen var identifierad och nu väntar åtal mot både gärningsmannen och hans medhjälpare.

”Befinner sig utomlands”

En typ av brott som ofta väcker starka reaktioner är de mot äldre och svaga. I Fröslunda i Eskilstuna utsattes flera pensionärer för en våldsam rånare som slog till vid en bankomat. Även denna gärningsman kunde identifieras efter allmänhetens tips och nu hoppas polisen få tag på honom inom kort.

– Vi har en person utpekad men han tros befinna sig i utlandet för tillfället. Men vi känner att tipsen pekar åt samma håll och utredningsläget är väldigt gott. Vi är väldigt tacksamma för alla som hörde av sig, säger Fredrik Wallén på polisen i Eskilstuna.

Med hjälp av Brottscentralens sociala kanaler - Facebook och Twitter, kan du hjälpa till att dela och sprida efterlysningar.