Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

MP:s ledning överkörd om jämställdheten

Publicerad 2014-05-31

GÖTEBORG. Miljöpartiets ledning ville lägga mest krut på skolan, jobben och klimatet i partiets valmanifest.

Men kongressen ville annat och nu läggs även jämställdheten till de frågor som de gröna ska prioritera mest inför valet i höst.

– Det är så himla skönt att den feministiska vågen bara sköljer över hela Sverige, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.

I kväll började ombuden på Miljöpartiets kongress i Göteborg rösta om hur partiets viktiga valmanifest ska se ut inför riksdagsvalet i höst. Omgående fick partistyrelsen se sig slagna. MP:s ledning hade i sitt förslag till valmanifest skrivit att tre områden skulle prioriteras hårdast: skolan, nya jobb och klimatet.

Fick kritik av Grön Ungdom

Men redan innan kongressen gick ungdomsförbundet Grön Ungdom ut och kritiserade partiledningen. Man krävde att även jämställdheten skulle bli ett av de prioriterade områden som de gröna ska gå till val på. Om inte det skedde var man rädd för att MP skulle förlora röster till andra partier som prioriterade feminismen högre, bland annat Feministiskt Initiativ.

Rent konkret handlade det om att man ville att även jämställdheten ska ha tio punkter i manifestet, precis som de andra fokusområdena. Grön Ungdom vill bland annat lägga till mer politik för transpersoner, satsningar på psykisk ohälsa bland unga tjejer och arbetsmiljöförbättringar i kvinnodominerande yrken.

Då sa partisekreteraren Anders Wallner så här:

– Grön Ungdom har ju redan, i tidigare behandlingar av valmanifestet, lagt feministiska förslag som kommit in. Så de har redan påverkat och gjort manifestet mer fokuserat på jämställdhet och feminism.

"Det är så himla skönt"

Men i kväll valde ombuden att gå på ungdomsförbundets linje.

– Det är så himla skönt att den feministiska vågen bara sköljer över hela Sverige. Det här bygger på en känsla av hur verkligheten ser ut och hur ojämställt Sverige är i dag, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.

Han ser ingen risk för att valmanifestet blir för spretigt när det nu utökas med ett huvudområde till.

– Det är klart att man måste prioritera i ett valmanifest, men jämställdheten är så viktig att den kan vi inte prioriteras bort. Den måste alltid vara väldigt central i vår politik, speciellt i det här valet. Jag hoppas partiledningen nu är taggade på att genomföra en feministisk valrörelse.

Han betonar dock att Miljöpartiet alltid varit ett feministiskt parti.

– Det ska vi vara stolta över, däremot kommer det förhoppningsvis leda till att vi pratar ännu mer om feminism vilket är väldigt välkommet.

Romson inte särskilt missnöjd

Språkröret Åsa Romson menade att förlusten för partistyrelsen inte var hård att ta.

– Grön Ungdom har lyckats bra med att visa på hur stor feministdebatten är ute på skolorna. Jag tror den våg som burit in Feminisitiskt Initiativ i EU-parlamentet är samma våg som finns hos frustrerade svenska kvinnor och män som känner att jämställdheten i Sverige står still, säger hon.

Hon menar att en feministisk valrörelse innebär att frågorna lyfts oftare.

– Vi har redan en stor palett av frågor och ska nu fylla på med fler och sedan gå ut och argumentera för dem.

Följ ämnen i artikeln