Löfven trappar upp ideologisk konflikt

Publicerad 2014-08-19

Har diskuterat partiets läge med Ingvar Carlsson

NORRTÄLJE/GÄVLE. Socialdemokraterna ligger efter i sin plan för att vinna regeringsmakten.

Efter samtal med föregångaren Ingvar Carlsson skruvar nu Stefan Löfven upp tonläget i kampen mot Alliansen.

– Vi måste vara tydliga med att om man vill ha förändring måste man rösta på oss. Jag personligen kommer dessutom att prata mer om den ideologiska konflikten i samhället, säger Löfven.

Stefan Löfven är i dag på bussresa i Norrtälje och Gävle. Eftersom turnén infaller under skolstartsveckan är det S satsningar på detta område som ligger i fokus.

Morgonen började S-ledaren med utfrågning i Sveriges Radio och därefter väntade skolbesök i Norrtälje, där han träffade lärare på Lommarskolan. Under dagen väntar dessutom ett torgmöte i Gävle.

Tydligare röstbudskap

Men trots att Socialdemokraterna redan kampanjat intensivt i flera veckor ligger partiet fortsatt under sin målsättning för tiden. S har satt målet för valet till 35 procent men ligger nu, knappt en månad före valet, fortfarande runt 30 procent.

Detta bekymrar Stefan Löfven.

– Det är detta vi måste tala om för svenska folket. Många vill ha förändring, många vill ha en annan regering och sätter en förhoppning till en S-ledd regering. Det budskap vi behöver vara tydliga med nu är "ska det bli verklighet så måste du rösta på Socialdemokraterna", säger han.

– Det är självfallet upp till var och en att rösta som man vill, men vi måste ha det budskapet.

Diskuterat med Carlsson

Socialdemokraterna har dragit slutsatsen att det är detta som är partiets främsta problem i opinionen. Att väljarna redan tror att det är klart.

Enligt Stefan Löfven diskuterade han den uppkomna situationen med en av sina föregångare, förre statsministern Ingvar Carlsson, så sent som i fredags. Han har regelbunden kontakt med flera av sina företrädare.

Carlsson hade dragit precis samma slutsats som Löfven själv – att opinionsläget förklaras av att människor redan tror att allt är avgjort.

– Det är knepigt det där, sa jag, att många tror att det är klart att det blir en socialdemokratisk regering. Han trodde också att det är precis det som är problemet, säger S-ledaren.

Socialdemokraterna kommer dock inte att förändra sin strategi för vilka frågor man lyfter i valrörelsen. Enligt Löfven känner partiet att man pratar om precis de frågor som väljarna vill höra. Som skolan, jobben och välfärden.

– Partiet är fullt inställt på att det är de här frågorna som gäller. Sedan gör vi ju självfallet utspel utanför det. Men vi är tydliga hela tiden med vad vi vill, säger han.

I stället, menar han, handlar det om att de veckor som återstår fram till valet tydligare lyfta den ideologiska konflikten i samhället.

– Vi måste bli tydligare med den ideologiska konflikten. Jag pratar nu överlag mer om riktningen i samhället. Den allra tydligaste vattendelaren är skattesänkningar mot att satsa på vården, skolan och jobben. Jag försöker prata om att man väljer olika spår.

Ideologisk konflikt

Enligt Stefan Löfven kommer han nu allt oftare att prata om vad han anser har hänt med samhället under de år som Alliansen har styrt. Men S-ledaren menar också att det inte bara går att prata om vad man vill och vilka skillnader man menar finns mellan de politiska alternativen.

– Nej, det måste också fyllas med innehåll. Vi måste bevisa att vi menar allvar med det vi säger.

Här ger Stefan Löfven skolfrågan som exempel. Så sent som i går stod det klart att S vill satsa 3,5 miljarder på skolan genom bland annat höjda lärarlöner. Det, menar han, är ett bevis på att hans parti menar allvar med att man gjort skolan till en av sina viktigaste prioriteringar.

Den kommande helgen möts Alliansen på Harpsund för den årliga kräftskivan och förhandlingar om valmanifest och budgetprioriteringar.

Hur nervös är du för hur de ska svara på era prioriteringar?

– Nej, inte alls. Vi håller i vår strategi och tror på den. De har målat in sig i ett hörn med att de menar att det inte finns något utrymme.

Stefan Löfven menar att hans parti har mer pengar till satsningar, bland annat därför att man vill skrota regeringens sänkta ungdomsarbetsgivaravgifter och restaurangmoms samt tar ut ett ökat skatteuttag från bankerna.

Följ ämnen i artikeln