Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

S vill avskaffa pensionärsskatten

Publicerad 2014-06-24

Socialdemokraterna vill avskaffa skillnaden på beskattning av de som jobbar och pensionärer.

Pensionärsskatten som finns idag är "orättfärdig", sa S-ledaren Stefan Löfven när han presenterade vallöftet idag.

– Pension är en uppskjuten lön, då ska den inte beskattas hårdare än en lön.

Till att börja med lovar partiet att jämna ut skillnaden för garantipensionärer om man får regeringsmakt, så att de får 75 kronor lägre i skatt per månad från och med nästa år. Garantipensionärerna som omfattas är cirka 100 000 stycken.

Det andra steget hoppas Stefan Löfven också få genomföra under sin mandatperiod om han blir statsminister efter riksdagsvalet i september.

– Då är målet i steg två att ta bort hela klyftan för de som tjänar motsvarande en medelinkomst för kvinnliga pensionärer, alltså 12 000 kronor i månaden, till 2016, säger han.

Förslaget berör runt 450 000 pensionärer, enligt S beräkningar. Det är en fjärdedel av landets pensionärer.

Kostar fyra miljarder

För den andra gruppen sänks i så fall skatten med ungefär 280 kronor i månaden.

– Det är orättfärdigt med högre skatt på pension. Vi har tyckt det hela tiden, sedan jobbskatteavdraget infördes. Sverige är det enda land i världen som beskattar pensionärer hårdare än löntagare. Det vill vi ta bort, säger Stefan Löfven.

De två förändringarna kostar tillsammans fyra miljarder kronor.

– Vi har ett reformutrymme på 32 miljarder kronor till förfogande, en del av dem använder vi till det här, säger S-ledaren.

Han syftar på de skattehöjningar som regeringen föreslagit i vårpropositionen, men också de ytterligare 20 miljarder som Socialdemokraterna räknar in på exempelvis slopad restaurangmoms och att avskaffa sänkta arbetsgivaravgifter.

Regeringspartierna besvärliga

När partiet uppfyllt sitt eget jobbmål om att Sverige till 2020 ska ha lägst arbetslöshet i EU anser man att det kommer att finnas ytterligare 15 miljarder i de offentliga finanserna. De pengarna vill man då använda för att avskaffa den sista skillnaden i beskattning som finns kvar mellan pensionärer och löntagare.

– Det är kopplat till jobbmålet därför att jobb och sysselsättningar skapar förutsättning för välfärd, säger Stefan Löfven.

Han tror sig ha stöd för frågan från Miljöpartiet, som partiet vill samarbeta med, och kallar de fyra regeringspartierna för ”de besvärliga” i frågan:

– De ökade på skillnaderna med det femte jobbskatteavdraget, säger S-ledaren.

”Inte tillräckligt”

Christina Rogestam, förbundsordförande för Sveriges Pensionärsförbund (SPF), är försiktigt positiv till Socialdemokraternas förslag.

– Det är positivt att man tar de här två första konkreta stegen. De riktar sig till personer som har det sämst ekonomiskt. Men det är inte tillräckligt. SPF vill få bort skillnaden för alla pensionärer, säger hon till TT.

Även pensionärernas riksorganisation, PRO, vill se mer muskler i frågan.

– Naturligtvis är det positivt för de här grupperna som får sänkta skatter, särskilt de som har det sämst ställt. Men det hindrar inte att vi kommer att fortsätta jobba för att skatteklyftan ska tas bort helt, säger Bengt Sibbmark, sakkunnig i socialförsäkringsfrågor hos PRO till TT.

”Bluffinansiering”

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kritiserar Socialdemokraternas förslag, som han anser inte har någon finansiering.

– Min invändning mot Socialdemokraternas förslag är att de bygger det på en bluffinansiering där de säger att de ska använda effekterna av Alliansens reformer som ger fler jobb. Men de går samtidigt till val på att ta bort de reformerna om a-kassan, sjukförsäkringen, restaurangmomsen, halverad arbetsgivaravgift. Trots detta påstår de att de ska få använda frukterna av vår politik, säger han.

Statsministern säger också att Alliansen förbättrat situationen för den grupp som avses genom skattesänkningar och höjda bostadstillägg.

– Vi har levererat en 500-lapp till 99 procent av landets pensionärer under de åren vi har sänkt skatter för pensionärer. Det har Socialdemokraterna aldrig gjort.

Gör varken till eller från

Men pensionären Margareta Stenström, 73, i Hörby, som Aftonbladet tidigare berättat om, ger inte mycket för något av partiernas löften.

– Jag skulle alltså få 75 kronor mer i månaden med den här skattesänkningen. Det var ju tjusigt. För mig enskilt gör det varken till eller från, säger hon.

Hon har i dagsläget en folkpension på 6 200 kronor efter skatt plus 570 kronor i tjänstepension, sammanlagt nästan 6 800 kronor alltså.

– Vad får jag för 75 kronor till? Två paket mjölk, smör och bröd, sen är det slut. För en enskild person är det lite torftigt, säger hon.
Hon tycker att det andra löftet från S, där den pensionär som får 12 000 kronor i månaden får en skattesänkning på 280 kronor från 2016, blir konstigt.

– Det är så typiskt, den som har mycket ska ha mer. Den som har högre pension får en bättre skattesänkning, det känns inte så rättvist.