Tiggare erbjuds gratis hemresor

Publicerad 2014-07-11

Tiggarna har blivit för många, tycker Stockholm stad.

Socialförvaltningen letar nu upp EU-migranter och erbjuder en gratis enkelbiljett hem.

– Det här är en oansvarig katt och råtta-lek som måste få ett slut, säger Anna Silver som driver en insamling för hemlösa EU-migranter.

Tiggarna i Stockholm stad blir allt fler och i sommar har problemet eskalerat, enligt socialförvaltningen i Stockholm.

För några dagar sedan inleddes en ny, uppsökande insats som ska få hemlösa EU-migranter bort från Stockholms gator.

– Det är mycket frågor. Många undrar om man blir avvisad. Men vi informerar om att det är helt frivilligt, säger Susie Moonan som från socialförvaltningen.

Hittills har 120 personer antagit erbjudandet om gratis hemresa, merparten är från Rumänien.

Kan åka hem direkt

– Vi har fokuserat på personer som bor ute i ovärdiga, otrygga och ofta olagliga förhållanden, säger Ariane Andersson tillförordnad avdelningschef på socialförvaltningen.

Vanligtvis görs en så kallad nödprövning innan en EU-migrant erbjuds en resa hem. Men i den nya satsningen hoppar socialförvaltningen över prövningen. De som tackat ja kan åka hem direkt.

– På kort tid har det varit en kraftig ökning av de som bor ute. Vi har därför valt att under en avgränsad period testa en ny arbetsmetod för att möta problemet med personer som bor i ovärdiga förhållanden och som vill åka hem, säger Ariane Andersson.

Anna Silver, initiativtagare till en insamling för EU-migranter i Stockholm, är kritisk.

– Stockholm stad säger att EU-migranterna blir fler och fler. Men jag jobbar med de här personerna varje dag och jag delar inte den bilden. Det här är ett sätt för politiker att bli av med personer som de inte vill ha här.

Enda härbärget

Samtidigt erbjuds få boplatser för hemlösa EU-migranter i Stockholm. Frälsningarmén driver det enda härbärget i staden under sommaren - med 20 platser.

– Det räcker inte. Och av de som bor här är nästan inga är romska tiggare. När de hör att de måste splittra familjen för att kunna bo här så vänder de i dörren, säger Larisa Lacatus, verksamhetssamordnare vid Frälsningsarméns EU-center.

– En hemresa är ingen lösning. De här personerna har ingen försörjningsmöjlighet i Rumänien. Nästan alla kommer tillbaka.

ANNONS