Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Anställningstryggheten kan urholkas”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-13

Fackförbundet TCO kritiserar regeringens sjukförsäkringsåtgärder

Långtidssjuka riskerar att sorteras ut från arbetsmarknaden.

Det kan bli följden av regeringens nya sjukförsäkringssystem.

– Anställningstryggheten urholkas på det här sättet, säger Kjell Rautio, välfärdsutredare på TCO till aftonbladet.se.

Samtidigt är han och förbundet positiv till en del av innehållet i det som Fredrik Reinfeldt i dag kallade ”det förmodligen största reformpaketet inom sjukförsäkringsområdet sedan 1992”.

– Det är positivt att man satsar 3,4 miljarder under tre år på företagshälsovården. Det är viktigt för att fortsätta pressa ner ohälsotalen. Men i relation till den totala kostnaden för sjukskrivningar och sjuk- och aktivitetsersättning så handlar satsningen om bara en procent av den summan, säger Kjell Rautio.

– Det är bra att man satsar de pengarna men det är också bra att man säger att det bara är ett första steg.

”Urholkning av anställningstryggheten”

Mest kritik riktar han mot förslaget att de sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot resten av arbetsmarknaden efter ett halvår.

– Detta är ett jättestort problem. Visst är det bra med tydligare regler, men i detta ligger också en fara. Regelförändringarna kan göra att arbetsgivarens ansvar för att få tillbaka de med ohälsa minskar. Det finns en uppenbar risk att de arbetsgivare som vill nu kommer att kunna sortera bort den del av arbetskraften som har någon form av ohälsa. Detta är en urholkning av anställningstryggheten.

I åtgärdspaketet som presenterades av statsministern och socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson ingår även en sänkning av ersättningsnivån från 80 till 75 procent av lönen för den som har varit sjukskriven i minst ett år. Fel väg att gå, menar TCO.

Efterlyser mer samarbete

”Insatserna måste koncentreras till att få tillbaka de långtidssjukskrivna i arbete, inte försämra deras ekonomiska villkor”, skriver TCO:s ordförande Sture Nordh i en kommentar.

Fackförbundet oroas över att försäkringskassan nu får ännu mer att göra - och därmed riskera att begå ännu fler fel.

– Om man lägger ut mer uppgifter utan att skjuta till mer resurser så riskerar det att drabba medborgarna när de vänder sig till försäkringskassan. Det är inte bra för rättssäkerheten och trovärdigheten, säger Kjell Rautio.

Han efterlyser också ett större samarbete mellan de politiska blocken när det gäller socialförsäkringsfrågorna.

– Det är nödvändigt för att sjukförsäkringen ska bli hållbar på lång sikt.