Misstänkt bilbomb i Västerås

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-23

”Troligen riktad mot ordningsvakt”

En parkering på Karlsgatan i Västerås är avspärrad sedan en ordningsvakt upptäckt en misstänkt bomb under sin bil. Polisen har evakuerat ett trevåningshus i närheten.

Ordningsvakten var på väg hem strax innan tre natten till söndag när han upptäckte några sladdar som stack ut under sin bil på parkeringen. När han gick närmare såg han något som såg ut som en bomb. Han larmade polisen som spärrade av området.

– Bombgruppen har plockat ut bomben ur bilen med en bombrobot och och har lagt den i en sprängsäker vagn som ska köras till Stockholm. Föremålet kommer att undersökas imorgon och först då kan vi uttala oss om ifall det är en riktig bomb, säger vakthavande befäl Sven-Åke Hammar på Västeråspolisen.

Efter att bomben avlägsnats kunde avspärrningarna runt parkeringen tas bort.

Riktad mot ordningsvakten

– En anmälan om förbereldelse till grov misshandel är upprättad. Mycket tyder på att den misstänkta bomben är riktad mot ordningsvakten, säger Sven-Åke Hammar.

Ordningsvakten, som är i 30-årsåldern, förhördes på eftermiddagen. Han arbetar på en krog i Västerås och en teori är att den misstänkta bomben kan ha något att göra med hans yrkesutövning. Enligt polisen har vakten tidigare varit utsatt för hot.

– För ett par veckor sedan mottog han ett hot, men jag vet inte bakgrunden till det, säger förundersökningsledaren Jouni Mäkinen till TT.

Polisen har upprättat en anmälan om förberedelse till grov misshandel.