Polisen satsar mot drogning på krogen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-22

107 misstänkta fall under ett år

Drinkspiking – att någon i hemlighet häller droger i någon annans drink på krogen – är ett ganska omfattande problem i Göteborg, enligt polisen.

Kvinnor som drogas på krogen och utsätts för sexualbrott blir ofta inte trodda när de anmäler övergreppen.

Men nu ska Göteborgspolisen se till att drinkspiking tas på allvar.

Lite pulver eller en tablett som smygs ner i drinken kan göra vem som helst till ett hjälplöst offer. Kriminalkommissarie Anders Stolpe vid Göteborgspolisen har studerat fenomenet drinkspiking och kommit fram till att det är ett ganska omfattande problem som det saknas rutiner för.

– Jag hittade 107 fall i länet under ett år där det fanns skäl att anta att personen drogats. Men mörkertalen är stora och vi vet egentligen inte hur många som drabbas, säger han.

Kränks tre gånger

Offren har ofta minnesluckor och känner skam inför att de hamnat i ett hjälplöst tillstånd. De som ändå sökt hjälp hos polisen har inte alltid tagits på allvar.

– De har först drogats mot sin vilja vilket är en förnedring i sig. Nästa kränkning är att de blir våldtagna eller utnyttjade. Sedan kommer den tredje kränkningen när de vänder sig till polisen och ingen tror på dem, säger Anders Stolpe.

Åtgärdsprogram

För att förbättra rutinerna och få fler att anmäla misstankar om drinkspiking har Göteborgspolisen startat ett projekt. I förra veckan hölls ett första möte.

– Vi samlade dem som ska jobba med brotten, brottsofferjouren, sjukvården, polisen och åklagarmyndigheten, säger Anders Stolpe.

Ett åtgärdsprogram ska nu tas fram där rutiner för provtagning, säkring av bevis och stöd till offren är några av huvudpunkterna.

– För att nå i mål med de här utredningarna är det dessutom viktigt att offret anmäler i tid. Provtagningar bör till exempel göras redan dagen efter, säger Anders Stolpe.

ANNONS