Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hon hjälpte skadad – blev pepparsprejad av polis

Uppdaterad 2015-05-02 | Publicerad 2015-05-01

Noria, 19, höll den skadade killen efter han mejats ned av polisbilen.

Hon sa åt honom att allt skulle bli bra.

– Då fick jag pepparsprej rakt i ansiktet, säger hon.

Hon försökte hjälpa en av killarna som blivit påkörda av polisen igår. Då blev hon pepparsprejad i ansiktet av polisen.

Noria, 19, firade mösspåtagning på Medborgarplatsen tillsammans med sina klasskompisar i går. Plötsligt kör en bil rakt på några ungdomar bredvid henne.

– Den ena tjejen flög ganska långt. Jag hann backa undan när bilen kom och jag försökte hjälpa killen som låg närmast bilen, för jag uppfattade honom som mest skadad. Han såg inte ut att vara vid medvetande, säger Noria.

Polisen gick till attack

Hon försökte hålla killens huvud stilla och prata med honom.

– Han ögon flimrade. Jag försökte berätta att jag fanns där och att ambulansen var på väg. Då fick jag pepparsprej rakt i ansiktet av en polis, säger Noria.

Hon berättar att händelseförloppet gick väldigt snabbt. Pepparsprejen smakade starkt och äckligt. Hon har problem med astma och fick nu ett anfall.

– Jag fick svårt att andas och var tvungen att sätta mig ned, säger hon.

Polisen: Har använt sprej

Polisen uppgav att en person förts till sjukhus för ett astmaanfall efter haveriet på Medborgarplatsen. Men trots att Aftonbladet upprepade gånger frågade om sambandet mellan astmaanfallet och händelsen vägrade polisens informatör att säga att pepparsprej använts.

– Jag vet inte om det (påkörningen red. anm.) kan ha utlöst ett astmaanfall, sa Towe Hägg, informatör på Stockholmspolisen.

Men nu berättar polisen om den egentliga orsaken.

– Kommentaren i nuläget är att det är bekräftat att det har använts OC-sprej på platsen. Det ingår i utredningen som överlämnats till åklagarmyndigheten, säger Towe Hägg.

"Rädd för polisen"

Noria fördes till Södersjukhuset där hon fick astmamedicin. Hon förhördes sedan av polis på sjukhuset, men hon erbjöds inte att göra en polisanmälan.

– De sa bara att det var olyckligt att det blev så.

Dagen efter har hon problem med hosta. Hon lämnade under fredagen in en anmälan mot polismannen.

– Jag är förvånad att de sprejar en när man försöker hjälpa till. Polisen försöker komma undan på alla sätt just nu. Jag är faktiskt rädd för polisen nu, säger Noria.

Bakgrunden till händelserna på torget var att bråk utbrutit mellan ett okänt antal personer. Enligt polisen har inga personer gripits.