Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

IS långtifrån slut

Optimismen om terrororganisationens frånfälle verka vara betydligt överdriven

Efter ett antal motgångar under våren drog många slutsatsen att Islamiska Staten var på väg att tappa greppet.

Den senaste veckans framgångar för IS visar att terrororganisationen är långtifrån slut.

När Iraks armé med hjälp av shiamiliser återtog Tikrit i slutet av mars så markerade det början på vad många hoppades skulle vara en framgångsrik offensiv mot IS. Det talades om att snabbt återta miljonstaden Mosul som IS intog i sin storoffensiv förra sommaren.

Framgången i Tikrit kom efter att en kombination av amerikanska bombningar och kurdiska styrkor lyckats återta staden Kobane vid Turkiets gräns. Det var den första stora framgången i Syrien mot IS sedan gruppens sommaroffensiv.

Plötsligt framstod den tidigare så oövervinnliga terrorarmén inte som så skräckinjagande längre. Kanske hade de spillt sitt bästa krut?

Vad många glömde bort var att närmare studera omständigheterna i Tikrit och Kobane.

I Tikrit var Iraks armé tio gånger fler soldater på marken. Ändå tog det många veckor för dem att driva ut IS ur staden med viss hjälp av amerikanska bombningar. Det var först sedan den mer hårdföra shiamilisens satts in som staden helt kunde rensas från IS-män.

Stridsmoral

Trots framgången satte Tikrit stora frågetecken kring stridsmoralen hos den "nyuppbyggda" irakiska armén som förra sommaren la benen på ryggen och flydde när IS närmade sig.

Kobane blev en symbol för kampen mot IS. USA trappade kraftigt upp sina bombningar samtidigt som Turkiet släppte in kurdiska förstärkningar. Ändå var det på håret att de lyckades driva ut IS.

Framgångarna mot IS visade sig vara rätt kortvariga.

Den gångna helgen föll staden Ramadi i IS händer, bara dryga tio mil från huvudstaden Bagdad. Än en gång övergav irakiska armén än sina posteringar efter en några dagar lång offensiv från IS och lämnade efter sig mängder av tunga vapen.

Nu ser vi framryckningarna i Palmyra i Syrien.

Tvärtemot den senaste tidens optimism ser det ut som IS behåller sin styrka och kanske till och med ökar den. Flera förklaringar finns.

Propagandakrig

IS har stöd av många av sunnimuslimerna i norra Irak som anser sig förfördelade av den shiadominerade regeringen i Bagdad. Även människor som inte sympatiserar med IS terrorvälde ser dem som den enda motvikten mot ökad shiadominans i Irak.

Islamiska Staten har lyckats otroligt bra med sitt propagandakrig. Deras välgjorda krigsromantiska videos fortsätter att locka unga muslimer från Europa och andra delar av världen att resa till Syrien och Irak för att slåss.

Säkerhetspoliser över hela Europa bedömer att trenden är att antalet resande jihadister ökar kraftigt.

USA och president Obama vill gärna visa på framgångar i kampen mot IS. Därför var publiciteten enorm i amerikanska medier den gångna helgen när amerikanska specialstyrkor slog till i en nattlig helikopterräd i IS-kontrollerat område inne i Syrien. Man dödade en person som påstods vara högt uppsatt inom IS, tillfångatog hans fru och beslagtog diverse material. En räd inte helt olik den succéartade operationen för att döda al-Qaida ledaren Usama bin Ladin i Pakistan 2011.

Slutet för IS

Några amerikanska kommentatorer hävdade till och med att räden var ett tecken på början till slutet för IS.

Propagandamaskineriet tystnade dock rätt snabbt efter nyheten nästa dag att IS intagit Ramadi.

När en terrorgrupp som IS kontrollerar en stad så nära Bagdad finns det skäl till allvarlig oro.

Hoppet om IS snara frånfälle verkar vara betydligt överdrivet.