Köpte machete – på Hobbex

Publicerad 2012-05-23

33-åringen köpte en halv meter lång machetekniv på Hobbex i syfte att döda sin läkare.

När läkaren inte dök upp efter flera timmars väntan gick 33-åringen lös på en främmande kvinna med macheten istället.

– Jag minns bara att jag ville döda någon. Och då kom den här tjejen förbi. Det var första bästa bara.

Nu har 33-åringen åtalats vid Hudiksvalls tingsrätt.

– Jag åtalar honom för försök till mord, olaga hot, grov vårdslöshet i trafik, våld mot tjänsteman, tillgrepp av bil (grovt brott) och djurplågeri, säger kammaråklagare Micael Dahlberg.

”Svårt att komma ihåg”

När 33-åringen berättar i polisförhöret sviktar minnesbilderna.

– Jag har lite svårt att komma ihåg men minns att jag högg kvinnan med macheten. Men jag minns inte hur länge och hur mycket, säger han.

33-åringen har tidigare varit intagen för psykiatrisk vård.

– Jag hade slutat med mediciner då jag tyckte allt var bra på slutet. Det var kanske dumt för att jag började må dåligt igen. Istället för att ta medicinerna drack jag alkohol den här dagen istället.

– Läkaren hade lurat mig att gå till en psykolog som sen läckte. Jag blev väldigt förbannad och kränkt och ville döda läkaren. 

33-åringen berättar hur han åkte till Hobbex vid Birsta utanför Sundsvall och köpte en machete med ett 44 centimeter långt knivblad.

Macheten brukar användas vid slyröjning.

Lurpassade på läkaren

– Vi säljer dessa knivar ganska ofta men har som policy att kontrollera att kunden fyllt 18 år, säger butiksbiträdet på Hobbex. Personerna får inte vara påverkade av alkohol eller narkotika och om personalen misstänker att någonting inte står rätt till så kallar vi på vakten, säger biträdet som dock inte minns mannen.

33-åringen lurpassade sen på käkaren i sjukhusets garage. När han aldrig dök upp blev den 44-åriga kvinnan hans offer istället.

Hon höggs upprepat med macheten och blev allvarligt skadad.

Efter överfallet på 44-åringen körde 33-åringen i diket efter E4 med en stulen bil.  Han vinkade till sig en minibuss med skolungdomar som skulle passera.

Sköt varningsskott

– Läraren som körde  vevade ner rutan men då slet mannen upp dörren och sa att han ville ha hjälp. Han tog fram en machete och tryckte upp kniven mot halsen på vår lärare och sa: ”Stilla annars hugger jag huvudet av dig. ” Vi steg alla ur bussen och mannen åkte vidare, berättare en av ungdomarna i förhör.

Polisen lyckades senare gripa mannen efter att man skjutit varningsskott.

Han anhölls och placerades i en cell som han slog sönder.

En polisman fick ta emot två knytnävsslag.

33-åringen fördes över till en rättpsykiatrisk klinik i Sundsvall där han bröt loss ett stolsben, slog sönder fönster och hotade personalen.

För farlig

Han ansågs för farlig för att inställa sig personligen vid häktningsförhandlingen i Hudiksvall och fick istället höras på videolänk.

33-åringen har tidigare varit intagen för psykiatrisk vård. Sannolikt kommer en stor undersökning att göras redan innan huvudförhandlingen. Något som är möjligt bara om den tilltalade erkänner brott.

– Han erkänner nu så jag har skrivit till tingsrätten om detta, säger Micael Dahlberg.

Kan det bli aktuellt att även huvudförhandlingen hålls på videolänk?

– Det blir en fråga för läkarna  bedöma om han kan inställa sig, säger Dahlberg.