Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Trotsig Gingrich vägrade gratulera Romney

Publicerad 2012-02-01

Newt Gingrich och hans fru Callista.

NEW YORK. Newt Gingrich vägrade gratulera Mitt Romney efter brakförlusten i Florida i natt.

Istället höll han ett trotsigt tal om allt han ska göra under sin första dag i Vita huset

– Det var ett mycket konstigt framträdande, säger kommentatorn David Gergen till CNN.

Att Newt Gingrich är irriterad på Mitt Romney efter den senaste veckans attackstorm är ingen nyhet.

Ändå höjdes åtskilliga amerikanska ögonbryn när den förre talmannen efter knocken i Florida-valet i natt klev ut på en scen i Orlando och bara hade envist trots att komma med.

Han gratulerade inte, som seden bjuder, Romney till segern – och underlät också, bekräftade en sagesman senare för CNN, att ringa vinnaren.

Istället lanserade han en ny kampanjslogan om att 46 delstater återstår, slog fast att resten av primärvalet är ett tvåmansrace mellan ”en moderat från Massachusetts och en sann konservativ” och började rabbla allt han ska genomföra under sin första dag i Vita huset i januari.

– Innan vi går på balerna i Washington på installationsdagen kommer jag att annullera Obamacare. Det blir en arbetsdag, sa han med ett segervisst leende.

”Konstigt framträdande”

Det faktum att han inte ser ut att ha mycket till chans under de primär- och nomineringsval som avgörs den närmaste månaden, och att han på grund av pappersschabbel inte finns på valbar plats i en så viktig delstat som Virginia under Super Tuesday, tycktes Gingrich helt enkelt bara bortse ifrån.

– Det var ett mycket konstigt framträdande. Att han inte gratulerar eller ens nämner Romney är mycket anmärkningsvärt, säger CNN-kommentatorn David Gergen och fortsätter:

– Vad gäller utsikterna för fortsättningen... ja, han kanske vet något vi andra inte förstår.

Den andre traditionellt konservative kandidaten i startfältet, Rick Santorum, distanserades klart av Gingrich i natt – men tycker ändå att konsekvensen borde bli att den förre talmannen avbryter sin kampanj.

– Han hade sin chans i Florida och visade att han inte kan slå Romney. Nu blir det självklart för konservativa väljare att rösta på mig, sade Pennsylvania-senatorn under sin valvaka i Las Vegas.

Valet – en match i flera ronder

Rond 1: Iowa

Trots klar ledning i opinionsmätningarna i det så kallade ”provvalet” i Iowa blev det platt fall för förre talmannen Newt Gingrich. Och vad som först såg ut som en knapp seger för Mitt Romney visade sig vara en vinst för Rick Santorum med outsidern Ron Paul på tredje plats.

Rond 2: New Hampshire

Det första riktiga primärvalet. Solklar seger för favoriten Mitt Romney. Ron Paul – som anses chanslös i det stora hela – kom tvåa. Tre var Jon Huntsman. Gingrich kom först på fjärde plats. Romney gynnas av att det hela tiden är nya republikaner som gör bra ifrån sig. Han har fortfarande ingen huvudmotståndare.

Rond 3: South Carolina

Meningen var att Romney skulle knyta ihop säcken, men så vägrade han att offentliggöra sin deklaration. När han väl släppte uppgifterna var det för sent. Dessutom visade det sig att han bara betalade 15 procent i skatt. Gingrich vann en solklar seger i delstaten. Var Mitt Romney på väg att tappa greppet?

Rond 4: Florida

Opinionsmätningarna åkt berg- och dalbana. Sista budet är att Romney leder stort efter några bleka insatser av Gingrich i debatterna. Övriga kandidater ligger långt bak i fältet. En seger för Romney avgör inte slaget men gör honom till solklar favorit igen.

Rond 5: Nevada

4 februari är det primärval i Nevada och Maine. Smutskastningen har nu nått så höga nivåer att ledningen för republikanska partiet hoppas på ett snabbt slut på kampanjerna, och att Romney blir partiets kandidat. Men det är långt kvar till ett avgörande – inte förrän tidigast i slutet av mars har Romney lyckats samla ihop de 1 144 delegatsröster han formellt behöver.

Ska kampen sluta före det måste alla övriga kandidater kasta in handduken. Både Gingrich och Ron Paul verkar inställda på att fortsätta ett bra tag till.

Presidentvalet i USA 2012 |
Aftonbladet