Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Överläkaren fick springa gatlopp

Publicerad 2012-06-14

Karl-Heinrik Melle, varför hatar de dig så?
I går fick den lågmälde överläkaren från Trondheim springa gatlopp i norska medier.

Han är ”avklädd” basunerade VG:s ledarsida. ”Obehörig” kontrade Aftenposten och toppade med att kalla hans närmaste kollega ”förvirringens mästare”.

Dagbladet kallade dem "arroganta och utan trovärdighet”.

Det var bara Melles lokaltidning i Trondheim som stod upp för bygdens son.

Lite hårt, kan tyckas, eftersom Karl-Heinriks enda brott är att ha faktagranskat de två rapporter som skrivits om Breiviks mentala hälsa.

Eller, ärligt talat, han har inte ens faktagranskat, utan bara undersökt om deras slutsatser är vetenskapligt rimliga.

Så varför allt detta hat?

Problemet är att Melle kom fram till att rapporten som säger att Breivik är paranoid schizofren var en helt ok rapport. Däremot hade han några frågetecken kring den som hävdar raka motsatsen.

Norge är inget stort land. Och varje rättspsykiatriker att räkna med har dragits in i den här märkliga striden. Gårdagens förhandling urartade till ett extremlångt förhör med Karl-Heinrik Melle med oändligt många följdfrågor från advokaterna som representerar offer och anhöriga från Utøya.

Det kändes inte riktigt rättvist.

Melles granskning verkar rimlig. Han kunde dessutom svara för sig.

Men alla, verkligen alla, du, jag, norska folket, Breivik och hans advokater, vill se Anders Behring Breivik dömd till fängelse.

Alla (utom Breivik själv) vill straffa hans hatiska ideologi.

Även om åklagarna säger att de inte bestämt sig vilket straff de ska yrka på, vill de nog också se att hans militanta hat mot muslimer, kvinnor och socialister ska resultera i ett livslångt fängelsestraff. Såna går att utdela i Norge. Om då undersökningen som säger att han kan dömas till fängelse inte är vetenskapligt korrekt… då har vi ett problem.

Men kanske lägger vi lite för stor vikt vid om Breivik förklaras sjuk eller frisk.

En sjukdomsförklaring gör inte hans ideologi mindre skyldig till de vidriga brotten. Att människor med storhetsvansinne dras till totalitära ideologier gör inte totalitarismen mindre avskyvärd.

Det är bara straffet som blir annorlunda.

Men, som en av alla psykiatriska experter sa i tisdags: ”Om han bedöms sjuk ska han flyttas till rättspsyk. Men med tanke på säkerhetsläget är det troligare att rättspsyk flyttar till honom”. Hon menade att han

kommer att vårdas på en helt ny specialbyggd avdelning på Ila fängelse.

Breiviks framtid är bestämd sedan länge. Han kommer att sitta i en egen liten säkerhetsbunker resten av sitt liv.

Vi kanske inte ska göra för stor sak av den här frågan.

Det är viktigare att vi förstår allvaret i att hans ideologi sprider sig över hela Europa samtidigt som vi tjafsar om hans mentala hälsa. Den tar sig in i parlamenten. Senast i Ungern och Grekland.