Fullt krig – om ingenting

Publicerad 2012-02-22

Ministern tvingades pudla: Jag uttryckte mig slarvigt

la sig platt Ulf Kristersson (M) vaknade upp till dåliga nyheter i går. Och under dagen tvingades han att säga förlåt.

Regeringen och oppositionen bråkar högljutt om hur en formulering i sjukförsäkringsreglerna ska se ut.

Till slut tvingades socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) göra en ­pudel.

Men enligt experterna spelar det ingen större roll för den sjuke vem som ­vinner.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) fick en galen dag.

Inom oppositionen planerades för en missförtroendeförklaring som kunde få ­honom avsatt. Det handlar om hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter att de varit borta från jobbet i 180 dagar.

2008 genomförde alliansregeringen flera reformer i sjukförsäkringen.  Tidigare skulle det prövas om de i stället kunde få ett annat jobb, som är ”normalt förekommande på arbetsmarknaden”.

Nu ska den sjukskrivna i stället prövas mot den ­”reguljära arbetsmarknaden”, en formulering som varken regeringen eller ­oppositionen är nöjda med.

”Kan slå hur som helst”

Försäkringskassan har i en utredning konstaterat att det är oklart om det skulle leda till någon nämnvärd förändring för de sjukskrivna om man går tillbaka till det gamla begreppet.

Vilket av begreppen som är bäst är oklart. Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), har utrett frågan.

– Det kan slå hur som helst, säger Dan Ljungberg, enhetschef på ISF.

Hur en ny, tredje formulering ska se ut utreds just nu.

Samtidigt har en samlad opposition vid två tillfällen röstat igenom att man än så länge ska gå till tillbaka till hur det var innan 2008, vilket man tycker är bättre och rättsäkrare.

Vägrade följa beslutet

Men socialförsäkringsminister Ulf Kristersson förklarade att han inte tänkte följa riksdagens beslut.

– Det är inte ansvarsfullt att med berått mod gå tillbaka till ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem som dagens, sa han till TT i torsdags.

Uttalandet skapade ilska inom oppositionen.

I går hade det gått så långt att en misstroendeförklaring, som skulle kunna få Kristersson avsatt, skulle diskuteras i samtliga oppositionspartier. Sverigedemokraterna gick ännu längre och krävde öppet en omröstning.

”Han har nått insikt”

Kristersson var i går förmiddag på väg ut på en sportlovsresa som han fick avbryta. På en presskonferens under eftermiddagen gjorde han en pudel:

– Jag ber verkligen om ­ursäkt om jag på något sätt uttryckte mig slarvigt och om någon fått uppfattningen att regeringen inte tar riks­dagens beslut på allvar.

– En misstroendeförklaring är inte aktuell nu när han lägger sig platt. Kristersson har kommit till insikt att man inte beter sig så här mot riksdagen, säger Sven-Erik Österberg (S), ledamot i konstitutionsutskottet.

Den 1 mars ska socialförsäkringsministern presentera en plan för hur frågan ska hanteras.

ANNONS