Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Färskt blod skjuts upp från Esrange

Publicerad 2012-02-10

Så sker uppskjutningen Raketen kommer att skickas cirka 25 mil upp i luften. Där kommer blodkapslarna att vara tyngdlösa i sex minuter innan de återvänder till jorden.

Raketen som avfyras från Kiruna i morgon har en minst sagt annorlunda last:

Nytappat människoblod.

– Förhoppningen är att förstå varför människans immunförsvar försvagas vid rymdfärder, säger Anne Ytterskog, vid Swedish space corporation, till Aftonbladet.

Maser-raket Två till tre raketer av denna typ sänds upp varje år från Esrange med olika typer av experiment.

Europeiska forskare från flera länder befinner sig för tillfället vid raketbasen Esrange, drygt fyra mil utanför Kiruna.

I morgon bitti hoppas de kunna skjuta upp en så kallad Maser-raket i rymden.

Nytappat blod

Raketen kommer att vara fylld av nytappat människoblod. Så nytappat att donatorerna också kommer att finnas på plats vid raketbasen.

– Det är flera komplexa experiment som ska genomföras, men det primära syftet är att studera hur vita blodkroppar reagerar på tyngdlöshet, säger Anne Ytterskog, informationsansvarig vid Swedish space corporation (SSC), till Aftonbladet.

Anledningen är att man märkt att de astronauter som befinner sig i rymden har försämrat immunförsvar, utan att man riktigt vet varför.

Skickas 25 mil upp

Blodraketen kommer att skickas cirka 25 mil upp i luften, och tyngdlöshet kommer att råda i totalt sex minuter.

– Sedan återvänder de till jorden i fallskärm, som sedan hämtas upp av helikoptrar som för tillbaka dem till Esrange för att sedan skicka dem till Beglien och Holland för vidare forskning, säger Anne Ytterskog.

Maserraketen skulle egentligen ha skjutits upp tidigare, och hade då finbesök av Sveriges egen astronaut, Christer Fuglesang, men starten fick senareläggas.

– Vädret var för milt då, säger Anne Ytterskog.