Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

”Rumänien är ett EU-land”

Publicerad 2011-11-09

Sandra nekas asyl för att hennes hemland Rumänien är ett EU-land.

– I princip ges inte asyl mellan länder i unionen, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

14-åriga Sandra är av romskt ursprung. Hennes folkgrupp utsätts för systematisk diskriminering i hemlandet Rumänien, enligt både Human Rights Watch och USA:s utrikesdepartement. Trakasserier från polisen är vanligt och romer nekas ofta tillträde till allmänna platser. Det är inte ovanligt att de nekas social service och läkarvård.

”Egna sociala myndigheter”

Men svenska Migrationsverket anser inte att Sandra har asylskäl i Sverige. Det är upp till rumänska myndigheter att skydda henne från att bli ett offer för människohandel, skriver myndigheten i sitt beslut.

Enligt Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik ges i princip inte asyl till människor från andra medlemsländer i EU:

– På rak arm kan jag inte komma på något tillfälle när det har gjorts.

Ribbenvik hänvisar till att alla EU-länder har egna sociala myndigheter.

– Kvaliteten kan givetvis variera, men glappen i kvalitet är inget som asylsystemet ska jämna ut, säger han.

Brist på medmänsklighet

Sandras advokat Rebecka Lewis Vidal förstår inte resonemanget.

– Jag anser att Sandra ska beviljas uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Hon är ett barn som är svårt traumatiserad och hon riskerar att återfalla i människohandel om svenska myndigheter väljer att skicka tillbaka henne.

Enligt Rebecka Lewis Vidal bryter Migrationsverkets agerande mot barnkonventionen och visar grav brist på medmänsklighet.