Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Brist på medicin och läkare stora problem

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-12

Nompumelelo Mantangeno arbetar på en klinik i en av Kapstadens kåkstäder.

Här är nästan var femte vuxen hivsmittad och situationen i området desperat. Dessutom saknas ofta de rätta medicinerna.

– Men det var svårare förr. Den tidigare regeringen trodde inte att hiv orsakar aids och sade att bromsmediciner är giftiga.

Nompumelelo Mantangeno arbetar som vårdchef på Ubuntukliniken. Här behandlas främst människor med både tbc och hiv. Men bristen på läkare och mediciner påverkar vården.

Inte långt från VM-arenan i Kapstaden ligger kåkstaden Khayelitsha, ett av landets fattigaste områden. Här härjar en skoningslös hivepidemi och i de trånga gränderna sprids tuberkulos (tbc) och andra sjukdomar.

Sjukdomar sprids lätt

För de många smittade är gratisklinikerna som drivs i samarbete med Läkare utan gränser och andra organisationer den enda räddningen.

Nompumelelo Mantangeno är vårdchef på Ubuntukliniken i Khayelitsha. Här behandlas nästan 5000 patienter med hiv och många har dessutom även tbc.

– Vi behandlar patienter som har svår hiv med bromsmediciner. Eftersom vi även behandlar tuberkulos behöver de inte gå till flera olika kliniker för att få hjälp.

Tbc är den vanligaste dödsorsaken bland hivpatienter och sjukdomen sprids lätt i den fattiga miljön i Khayelitsha.

– Människor lever i skjul, kanske tio personer i samma rum. När man lever så tätt tillsammans sprids sjukdomarna snabbt eftersom människor smittar varandra, säger Nompumelelo till Aftonbladet.

Inget mer att göra

Men läget på Ubuntukliniken är ändå bättre än på många andra platser, berättar Mantangeno. Innan hon kom till Khayelitsha arbetade hon på ett statligt sjukhus.

– Där fanns det inga bromsmediciner alls och människor dog eftersom de inte fick rätt läkemedel. Vi gjorde hivtest men när de visade sig vara positiva fanns inget mer att göra.

Ett av Sydafrikas mer akuta sjukvårdsproblem är bristen på läkare. Men personalen på Ubuntukliniken har tillsammans med Läkare utan gränser hittat en metod som innebär att många fler kan få den vård de behöver.

Lösningen är att utbilda sjuksköterskor i specialistvård för patienter med både hiv och tbc. Så att de kan utföra flera av de uppgifter som annars utförs av läkare.

Ett annat problem är bristen på mediciner. Mediciner mot hiv är indelade i generationer och till en början får alla patienter första generationens medicin. De som inte svarar på den får gå vidare till nästa.

Hoppas på ny medicin

Patienter som inte svarar på andra generationens hivläkemedel ska egentligen gå vidare till tredje generationen men den medicinen finns inte att tillgå i Sydafrika, förklarar Nompumelelo.

– Här har vi bara två generationer bromsmediciner. Svarar de inte på behandlingen finns inga mediciner att tillgå och inget mer att göra. Vi kan bara hålla kvar dem på en medicin som inte fungerar.

Situationen kommer att bli värre i takt med att allt fler får tillgång till medicinen. Ett annat problem är att patienter efter en tid kan bli resistenta mot medicinen och därför måste gå vidare till nästa generation.

Nompumelelo hoppas att myndigheterna ska inse hur akut situationen är.

– Vi har kämpat länge för att få de nya medicinerna och jag tror det går. Men det kommer att ta lång tid.

Fakta: Hiv i Sydafrika

Ingenstans i världen lever så många med hiv som i Sydafrika. I gruppen 15 till 49 år är 19 procent hivpositiva. Det innebär 5,7 miljoner.

Över hälften av dödsfallen i landet beror på hiv/aids och utan en kraftig expansion av tillgången till behandling kommer den andelen snart att stiga.

Av de smittade får runt nära en miljon bromsmedicin, så kallade antiretrovirala läkemedel (ARV). Landet är dock beroende av ekonomiskt stöd utifrån för att ha råd att behandla de sjuka.

Finanskrisen har gjort att stödet till aidsbekämpning i Afrika troligtvis kommer att minska. Många blir dessutom resistenta mot medicinen och måste byta till en dyrare medicin för att uppnå samma resultat.

Tuberkulos (TBC), den främsta dödorsaken för människor med hiv, är också mycket utbrett i Sydafrika.

Källa: Läkare utan gränser