Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Räddningshissen framme vid gruvan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-26

Räddningshissen som anlände till gruvan på lördagen är målad i de chilenska färgerna.

Nu är hissen som ska rädda de chilenska gruvarbetarna framme.

Den smala buren demonstrerades på lördagen men kommer inte kunna användas på minst en månad.

Den 420 kilo tunga buren har döpts till Fenix, efter den mytologiska fågeln som symboliserar återfödelse. Ett passande namn med tanke på att gruvarbetarna är inne på sin 52:a dag instängda i trånga gruvgångar 700 meter under jorden.

Resan till ytan innebär en efterlängtad räddning både för dem och för deras familjer.

Två åker ner

Buren ska nu utrustas med kommunikationsutrustning, syretillförsel och små hjul som ska göra resan upp genom berget behagligare, skriver CNN.

När ett räddningshål är färdigborrat kommer först två räddningsarbetare att skickas ner. Den ene är en räddningsexpert och den andre en läkare som ska bedöma i vilken ordning arbetarna bör hissas upp.

Själva hissfärden beräknas inte ta mer än 15 minuter men innebär flera faror. Bland annat kan gruvarbetarnas ögon skadas av solljuset efter två månader i gruvmörkret. Arbetarna kan också drabbas av blodtrycksfall under färden upp.

Väl på ytan riskerar de att bli sjuka när de utsätts för bakterier som de inte kommit i kontakt med på länge. Av den anledningen kommer det att finnas läkare med antibiotika redo uppe på marknivå.

Långt kvar

Frågan är bara när hissen kan komma till användning. Inget av de tre hål som håller på att borras är nära målet.

Den första borren, en Strata 950, har borrat ett drygt 440 meter djupt ”för-hål” som bara är 33 centimeter brett. Det hålet måste sedan borras upp till 70 centimeter för att hissen ska rymmas.

Den andra borren, en Schramm T-130, går bättre. Den har hittills kommit 175 meter med slutdiametern 70 centimeter.

Den tredje borren, en oljeborr, såg på pappret ut att vara det snabbaste alternativet men har bara kommit 62 meter ner i det hårda berget.