Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Trettiometers vågor bildas på minuter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-05

Kan skada fartyg och oljeplattformar

Plötsliga jättevågor avfärdades länge som en skröna.

Men nu vet man att under speciella förhållanden kan 30 meter höga vågor bildas på bara några minuter.

– Det blir en vägg av vatten som kan välta även större fartyg, säger Mattias Marklund vid Umeå universitet.

Monstervågor som uppstår ur ingenstans och snabbt växer sig höga som tiovåningshus sågs länge som en skepparhistoria, ungefär som sjöjungfrur eller sjöodjur.

Men ny forskning visar att de mystiska jättevågorna inte är någon saga.

Mattias Marklund är professor i fysik vid Umeå universitet och forskar bland annat kring jättevågor. Han berättar att den första tillförlitliga observationen av en jättevåg gjordes på en oljeplattform 1995.

Tiovåningshus av vatten

Jättevågorna bildas på bara några minuter och är som vanliga vågor fast smalare och högre. Mattias Marklund beskriver dem som en vägg av vatten.

– De blir uppåt 30 meter höga och väldigt branta. Det är som ett tiovåningshus och om du tänker dig ett tiovåningshus fyllt med vatten så förstår du vilka vattenmängder det handlar om.

Han säger att vågorna kan orsaka stora skador, främst eftersom de flesta fartyg och oljeplattformar bara är byggda för vågor på 15 meter.

– Så när jättevågen kommer kan skadorna kan bli mycket stora. Bogvisir kan slitas loss och även större fartyg kan välta och kapsejsa.

Finns inget skydd

Att jättevågen uppstår ur ingenstans är dock inte helt sant, menar Mattias Marklund. Vågen bildas ur mindre vågor som av en slump börjar låna kraft av varandra.

– När vågorna når en kritisk storlek börjar de svälja varandra och blir bara större och större. Fenomenet är dock väldigt sällsynt.

Enligt Mattias Marklund finns det inget sätt att skydda sig mot monstervågorna. Medan en tsunamivåg uppstår som resultat av en jordbävning uppstår de här jättevågorna i princip helt oväntat.

– Men vissa områden är mer utsatta än andra och vid vissa väderförhållanden blir det värre. Så det bästa är att lägga om rutten helt vid just den typen av väder.