"Frisläppandet väldigt obehagligt för många"

Publicerad 2014-01-25

Göran Lindberg har släppts efter fyra år i fängelse.

Elisabeth Massi Fritz företrädde en av kvinnorna i rättegången.

– Frisläppandet är väldigt obehagligt för många. Man kan känna sig rädd och skräckslagen, säger hon.

Göran Lindberg har suttit av två tredjedelar av sitt straff och kriminalvården anser inte att han har misskött sig under fängelsetiden.

Så sent som i våras gjorde Kriminalvården en psykologisk bedömning av honom som visade att risken för återfall var stor. Enligt en psykolog uppfyllde han kriterier för sexuell sadism och Lindberg ansågs ha haft en "begränsad mottaglighet i sin långa behandling".

"Väldigt traumatiskt"

Beslutet om kriminalvårdens riskbedömning är enligt Lindbergs advokat Karl Harling överklagat till förvaltningsrätten

Elisabeth Massi Fritz företrädde en av kvinnorna i rättegången.

– Göran Lindberg är dömd för brott som går ut på att kränka brottsoffret på ett fruktansvärt sätt. Målsägarna har upplevt det som väldigt traumatiskt. Därför blir frisläppandet av Göran Lindberg väldigt obehagligt för många. Så obehagligt att man kan känna sig rädd och skräckslagen, säger hon.

Hanterat frisläppandet olika

Hon säger vidare att människor som utsätts för så grova brott ofta tvingas flytta, byta arbete, byta telefonnummer och leva med skyddade personuppgifter.

– Jag har varit i kontakt med min klient vid flera tillfällen som Lindberg suttit frihetsberövad. Det har uppstått frågor som går ut på att hon känner sig rädd och tycker det är obehagligt, säger hon.

Advokat Caroline Reiner företrädde tre kvinnor under rättegången mot Lindberg. Hon har sedan dess inte haft någon kontakt med kvinnorna.

– Det är så att när man varit med om något sådant här så måste man gå vidare. Man kan inte stanna kvar i det som har hänt. En kontakt efteråt bygger i så fall på att de kan ringa till mig om de känner att de behöver hjälp. Annars tar jag inte kontakt med dem, för deras skull, säger hon.

Mot villkorlig frigivning

De kvinnor som Caroline Reiner företrädde var medvetna om att den här dagen skulle komma.

– Att Göran Lindberg skulle bli fri det vet man ju och att han ska sitta av en tredje del av sin tid också. På så sätt kommer det inte som en nyhet för dem, säger Reiner.

Mot bakgrund av den riskbedömning som gjorts på Lindberg anser Elisabeth Massi Fritz att det nuvarande systemet - att brottslinrgar normalt släpps fria efter två tredjedelars avtjänat straff - bör ses över.

– I Lindbergs fall är det stötande enligt min personliga åsikt. Dels pratar man om att återfallsrisken är stor. Dels handlar det om grova brott där offren blivit kränkta på ett synnerligen allvarligt sätt. Då tycker jag inte man ska få en villkorlig frigivning.

ANNONS