Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nya S-flörten med FP

Publicerad 2013-11-15

Men FP slår tillbaka: "De är på en annan planet"

VÄSTERÅS. Stefans Löfvens invit till C och FP har mötts med kalla handen.

Men under landsmötet i Västerås kommer ännu en S-flirt med liberalerna.

– Jag tycker det har fattats flera intressanta beslut under mötet som visar att det finns många frågor där vi ligger nära varandra, säger ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S)

För en vecka sedan lämnade S-ledaren Stefan Löfven sitt besked om hur han ser på regeringsfrågan. Hans parti går till val själva men kan efter valet tänka sig att samarbeta med alla partier utom SD. Löfven ser Miljöpartiet som en naturlig partner men sa också att han gärna ser blocköverskridande samarbete med FP och C.

C och FP inte intresserade

Inviten möttes med kalla handen. Både Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C) gjorde mycket klart att de kommer att gå i opposition om regeringen förlorar valet. Men under FP:s landsmöte i Västerås så fortsätter flirtandet att komma från S-håll. Enligt ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S) visar flera av de beslut som fattats av liberalerna att de inte ligger särskilt långt ifrån S i flera frågor.

– Det handlar inte minst om socialförsäkringarna som ju är en viktig och stor ekonomisk fråga. Där tycker de liksom vi att taken behöver höjas. Här ligger vi väldigt nära varandra. Men det blir intressant att se hur FP har tänkt få med sig Moderaterna på sådana förslag, säger hon.

Hon menar att det finns en tydlig ideologisk konflikt i frågan mellan FP och M.

– Anders Borg och Fredrik Reinfeldt verkar ju tycka att en låg nivå på socialförsäkringarna är oerhört viktigt för att man ska få ned arbetslösheten medan FP har en annan syn, att det är viktigt att ha goda försäkringar. Precis som vi tycker.

Flirtandet fortsätter

I veckan gick Jan Björklund ut och meddelade att partiledningen i FP vill förbjuda riskkapitalbolag att verka inom sjuk- och äldrevården. Även detta ser Magdalena Andersson som en potentiell fråga att samarbeta över blockgränserna om.

– Där har de ju närmat sig de förslag som vi lagt fram under en längre tid, om att det ska finnas en långsiktighet hos de företag som driver välfärdsverksamheter. Även där ser jag goda möjligheter till samarbete.

Att FP och C slår ifrån sig inviten tycker hon är helt naturligt.

– Det finns många inom FP som tycker det är intressant med bredare samarbete. Men det är naturligtvis inte oväntat att partier som sitter i en alliansregering i det här läget säger att man inte ser framför sig något annat samarbete. Men vi vet ju historiskt att både FP och C har haft förmåga att skapa breda lösningar som är bra för Sverige, säger Magdalena Andersson.

"S befinner sig på en annan planet"

Men från liberalt håll menar man att det är något helt annat att samarbeta i några få långsiktiga frågor, än att regera tillsammans.

– Vi har ett väldigt bra samarbete i alliansen och går till val på att fortsätta detta och att stärka FP. Det betyder inte att vi aldrig har något samarbete med S. Men när det gäller frågan om vem som ska styra landet och vem som ska fatta beslut om skolans framtid, välfärdens utmaningar och skattesystemet befinner sig S på en annan planet än oss, säger Johan Pehrson, FP:s gruppledare i riksdagen.

"De skapar grekiskt kaos"

Han tar också det senaste bråket om den höjda brytpunkten som ett exempel på att S inte är ett ansvarstagande parti i dag.

– Vi har haft en debatt om en skattereform här i Västerås. I alla sådana brukar ett stort annat parti vara med, till exempel S. De har ju också varit med i ett par stycken som vi har hedrat genom åren. Just nu försöker vi hedra den senaste skattereformen genom att flytta upp brytpunkten på statlig skatt. Detta tänker S ställa till ett grekiskt kaos om i riksdagen, säger Pehrson.

Han menar att de fortsatta S-inviterna handlar om ren desperation.

– De vill samarbeta med alla, men det är inte trovärdigt. De har en dålig självbild över hur läget ligger, det har faktiskt hänt en del sedan de styrde sist.

I dag röstade FP-stämman också igenom att partiet ska verka för att företagens ansvar för den andra sjuklöneveckan ska avskaffas. Det är ett krav som flera andra partier, däribland S, redan driver.