Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Mirakelbarn född mitt i katastrofen

Publicerad 2013-11-11

Mirakelbarnet Bea Joy Sagales föds mitt i förödelsen efter tyfonen i Filippinerna.

Jublet sprids på flygplatsen i Tacloban.

I samma stad tros minst 10 000 människor ha mist livet.

Tyfonen Haiyan som drabbade Filippinerna i lördags klassas som en av de kraftigaste någonsin. En fyra meter hög flodvåg har ödelagt staden Tacloban på ön Leyte och minst 10 000 människor beräknas ha dött.

Men mitt i förödelsen har det också skett mirakel.

På flygplatsen i samma stad lyckades nämligen Emily Ortega, 21, få hjälp att föda dottern Bea Joy Sagales, skriver Sky News.

Militärläkare på plats

Mamman hade sökt skydd i ett evakueringscenter när tyfonen kom. Hon lyckades sedan simma och kravla sig fram till flygplatsen, där bland annat en militärläkare befann sig och kunde hjälpa henne med förlossningen.

På en film hörs jubel och applåder på den totalförstörda flygplatsen när den lilla flickan läggs på mammans mage.

Runt omkring teamet syns resterna av den massiva förstörelsen som Haiyan fört med sig när den svepte in över kuststäderna på filippinska östkusten. Terminalen är ett enda rum med bara bråte.

Flygbilder och uppgifter från katastrofmyndigheten National disaster risk reduction gör gällande att 95 procent av staden, som är huvudort på ön, är förstörd, enligt Manila Bulletin.

”Saknar ord”

Döda människor har hittats uppslungade i träd, i förstörda byggnader, och liggandes på trottoarer.

– Jag saknar ord att beskriva förödelsen. Det är fasansfullt. En mänsklig tragedi, säger Manuel Roxas på filippinska inrikesdepartementet, till Reuters.

Efter tyfonens framfart börjar nu överlevande att leta efter mat och plundra de kvarvarande hem och affärer som står övergivna. Uppåt tio miljoner människor beräknas ha drabbats på något sätt av tyfonen, antingen genom att förlora sina hem eller sina nära och kära. Hjälparbetare arbetar intensivt i landet för att hjälpa människor med vatten, mat och mediciner.

Men det är inte säkert att faran är över.

På tisdag väntas ett tropiskt lågtryck över Filippinerna med blåst och stora regnmängder.