Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Slutet för Greklands nynazister?

I dag ställs Gyllene grynings ledare inför rätta

Är detta slutet för Europas största nyanazistiska parti? Eller är etablissemanget på väg att göra dem till martyrer?

Stora delar av grekiska Gyllene grynings ledning riskerar långa fängelsestraff sedan de åtalats för mord, misshandel och annan kriminell verksamhet.

I dag framträder partiets ledare och grundare Nikos Michaloliakos inför rätten. Imorgon är de vice partiledaren Christos Pappas tur.

Sedan en rad av partiets företrädare greps i förra veckan har många undrat varför polisen inte tidigare agerat för att stoppa Gyllene gryning. Många har bevittnat hur partiets företrädare regelbundet gett sig på och misshandlat invandrare. Men det var först sedan hip hop-artisten Pavlos Fyssas mördades av en anhängare till Gyllene gryning som polisen agerade.

Sedan dess har det gått desto snabbare. En rad uppgifter som läckt ut från polisutredningen tyder på att partiet ägnar sig åt organiserad brottslighet med bland annat mord, misshandel och rån. Partiet ska ha varit organiserat med Adolf Hitlers nationalsocialister som förebild. Partiledare Michaloliakos fungerade som "Führer".

Illegala vapen

Polisen sägs ha hittat nazistsymboler och illegala vapen hemma hos flera av de gripna partimedlemmarna. Telefonavlyssning påstås visa att Fyssas mördare direkt efter mordet hade kontakt med partiföreträdare.

Även ett antal poliser har gripits för att ha hjälpt och skyddat Gyllene gryning.

Nu hoppas många att långa fängelsestraff i praktiken ska knäcka partiet som dragit skam över Grekland.

Partiet har funnits länge men det var först i samband med valen 2012 som de kravlade upp ur rännstenen. Från 0.5 procent till nästan sju procent av rösterna. I opinionsmätningar har de fram till nu regelbundet legat kring 12 procent och därmed varit landets tredje största parti. Därmed också det största nynazistiska partiet i Europa.

Nedskärningar

Ingen tvekan råder om att partiets framgångar grundar sig i den kraftiga försämringen av levnadsstandard som många greker tvingats uthärda de senaste åren när EU:s krav på åtstramningar tvingat den grekiska staten till kraftiga nedskärningar. I utbyte har Grekland från hundratals miljarder euro i ekonomisk hjälp för att landet inte ska gå i konkurs.

Krisen gundlades när Grekland fejkade sin bokföring för att uppfylla kraven för införande av euron. Landet levde under många år över sina tillgångar. Något grekerna i dag får betala dyrt för. Trots alla EU-pengar är landets ekonomi inne på sitt sjätte år av recession, ekonomisk nedgång.

Gyllene gryning har frodats i det klimat krisen skapat. Många greker har lockats av deras nationalistiska budskap om att kasta ut invandrare. Grekerna har inte plötsligt blivit nazister men i sin desperation har de röstat populistiskt för att straffa de etablerade partierna.

Kastas ut

Frågan är hur folk reagerar nu när partiets våldsamma och brottsliga verksamhet avslöjas. Rimligen borde det innebära slutet för partiet. Om några av partiets parlamentariker döms kastas de ut från parlamentet.

Av de fyra gripna Gyllene gryning-medlemmar i ledande ställning som framträdde i rätten i går släpptes tre av dem i väntan på rättegång vilket kan betyda att bevisningen inte är klockren.

Risken finns också att väljarna ser rättegångarna som en typ av förföljelse och att partiet får en martyrstämpel. Mycket beror på om den rättsliga prövningen uppfattas som rättvis.

Många har reagerat mot att polisen ivrigt påhejad av den grekiska regeringen agerar först nu. Misstanken finns om att premiärminister Antonis Samaras vill rikta uppmärksamheten åt annat håll när han samtidigt sätts under hård press från EU och Världsbanken att fullt ut genomföra de nedskärningar som Grekland lovat att göra.

Övriga partier har snabbehandlat ny lagar som gör att Gyllene gryning inte ska kunna få något partistöd från staten.