Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Mellin om Åkessons tal

Publicerad 2013-11-23

VÄSTERÅS. Jimmie Åkesson talade i dag på landsdagarna i Västerås.

Han gick till hårt angrepp mot Stefan Löfven (S).

– Löfven tvingas nu föra ett tvåfrontskrig, säger Aftonbladet politiska kommentator Lena Mellin.

Lena Mellin, Vad ville Jimmie Åkesson säga till sitt parti i sitt tal i dag?

– Han ville säga att SD är det enda oppositionspartiet och att Stefan Löfven och Socialdemokraterna är deras huvudfiender.

Han utmanade Löfven på debatt och berättade att SD ska ut och kampanja på klassiska S-ställen. Varför gör Åkesson så här?

– Valtekniskt så gör han helt rätt, det är där han har chans att vinna väljare. Dels från S, men även från sofflocket, där traditionella S-väljare finns.

Varför vill SD att det ska gå dåligt för både alliansen och de rödgröna partierna?

– SD vill ha en vågmästarställning mellan blocken. Det har de just nu också, men de andra partierna har sett till att blockera SD:s inflytande så mycket det går. Därför har inte Åkesson kunnat använda vågmästarställningen under den här mandatperioden. Det SD inte vill ha är en majoritetsregering, för då marginaliseras de helt. Nu kan de passivt stödja blocken, men aktivt spelar deras ställningstaganden inte så stor roll.

Hur tror du Löfven reagerar på dagens utspel?

– Om jag var Löfven skulle jag bli djupt oroad. Nu tvingas han föra ett tvåfrontskrig i valrörelsen, dels mot alliansen men även mot SD. Sådana krig är aldrig lätta att vinna. Han har en besvärlig sits just nu.

Åkesson pratade inte så mycket om invandring. Varför då?

– Det behöver inte han prata om. Det är den enda fråga som folk vet att SD står för och ägnar sig åt.

Det är EU-val i maj. Vad fick du för känsla om vad SD vill åstadkomma där?

– SD tycker att EU-valet är väldigt viktigt. Åkesson sa att det kan ge dem positiv energi in i nästa val och att det är vad de kommer behöva.

Finns det några orosmoln på Jimmie Åkessons himmel?

– Nej, inte just nu, men de kan säkert dyka upp i form av fler ogenomtänkta handlingar och uttalanden av hans partikamrater.