Försvunnen 27-åring kan ha blivit mördad

Publicerad 2013-08-30

Sex misstänkta för inblandning – stort skogsområde avspärrat

27-åringen försvann spårlöst i våras.

I går begärdes en 41-årig man häktad misstänkt för mord – sam­tidigt som ytterligare fem personer är misstänkta för inblandning.

– De är mer eller mindre bekanta med varandra allihop, säger åklagaren Anne Sjöblom.

27-åringen anmäldes saknad i början av april i år. Han hade försvunnit några gånger tidigare, men då handlade det om kortare perioder.

Arbetet gav resultat

Försvinnandet rubri­cerades efter ett tag som människorov och organisationen Missing People involverades i sökandet. Sent i våras började polisen i Uppsala län misstänka att 27-åringen bragts om livet, och inledde en förundersökning gällande mord.

Och polisarbetet gav resultat.

I förrgår slog man till mot flera misstänkta på adresser runt om i landet. Totalt sitter nu sex personer anhållna för inblandning i brottet – två av dem misstänks för mord. En av dem, en 41-årig man, begärdes i går häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åklagare Anne Sjöblom misstänker att 41-åringen mördade 27-åringen någon gång mellan den 24 och 25 mars i Örsundsbro, mellan Enköping och Uppsala.

Det var drygt tre veckor efter att han försvann spårlöst.

Tidigare dömd

– De särskilda häktningsgrunderna är att han kan försvåra utredningen om han är på fri fot och att han kan fortsätta sin brottsliga verksamhet, säger Anne Sjöblom.

41-åringen är hemma­hörande i Enköping. Han är tidigare dömd vid flera tillfällen, bland annat för narkotikabrott och stöld. Under onsdag­en spärrade polisen av ett stort område utanför Örsundsbro och avspärrningarna var kvar i går.

– Vi har genomfört husrannsakningar i samband med den mordutredning som pågår. Området är avspärrat för att säkra bevisning, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Enligt advokaten nekar 41-åringen till anklagelserna.

Ytterligare en man, som är i 25-årsåldern, misstänks för mord. En 26-årig kvinna, hemmahörande i Dalarna, är misstänkt för medhjälp till brottet.

Känner varandra

Enligt Dalarnas Tidningar gjorde polisen i går ett tillslag mot en adress i Orsa där en 56-årig man bor. Mannen misstänks för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Två personer, däribland en man från Stockholmsområdet, misstänks för skyddande av brottsling.

Vilken koppling som finns mellan offret och de misstänkta vill polisen inte berätta, men de sex nu anhållna ska känna varandra.

– De är mer eller mindre bekanta med varandra allihop, säger Anne Sjöblom.

”I ett intensivt skede”

Både polisen och åklagare är förtegna om utredningen och vill inte gå in på om man hittat en kropp.

– Jag kan inte gå in på några närmare detaljer. Vi är fortfarande inne i ett väldigt intensivt skede av utredning, säger Lisa Sannervik.