Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"USA anfaller Syrien i morgon"

Publicerad 2013-08-28

Attack mot Syrien – Obamas dilemma

Obama varnade för att användning av kemvapen var en "röd linje" i Syrien.

Nu har den passerats – och presidenten ser ut att tvingas agera mot den egna opinionen och med ryskt hot om katastrofala följder.

Enligt färska uppgifter ska USA, tillsammans med allierade, anfalla i morgon.

FN:s säkerhetsråd säger nej till att ens tydligt fördöma Syriens användning av kemiska stridsmedel.

Men enligt färska uppgifter ska USA inleda ett flyganfall i morgon, torsdag. Den militära aktionen ska begränsas till tre dagar enligt amerikanska tv-nätverket NBC.

Enligt AP utesluter USA ett ensidigt militär attack mot Syrien.

– Ett militärt ingripande skulle inte vara unilateralt, utan inkludera internationella partners, säger en anonym senior regeringsrepresentant, enligt AP.

Ska lägga fram bevis

USA säger sig ha bevis för att gasattackerna förra onsdagen utfördes av regimen och planerar nu tillsammans med Frankrike och Storbritannien genomföra attacker mot militära mål i Syrien.

Bevisen ska enligt tidningen Foreign Policy komma från avlyssning av syriska försvarsdepartementet av amerikansk underrättelsetjänst. Efter attacken fördes flera samtal "i panik" med chefen för syriska enheten för kemiska vapen.

Enligt Washington Post har Obamaadministrationen kunnat följa en tidslinje över hur gasattackerna gått till, från lagring till användning, vilket kan komma att presenteras under torsdagen.

I maj uppgav Carla del Ponte, medlem i FN:s internationella kommission som övervakar Syrien, att "konkreta misstankar" då fanns om att det var rebeller och inte regimen som stod för gasattacken.

Obamaadministrationen har haft åtminstone 88 telefonöverläggningar med utländska ledare om hur man ska agera, uppger Vita huset. I går pratade Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron åter igen med varandra i telefon om Syrien.

Amerikanerna emot attack

Men USA:s president Barack Obama kämpar i såväl nationell som global motvind. I söndags presenterades en opinionsundersökning som visade att 60 procent av amerikanerna är emot att USA blandar sig i Syrienkonflikten. Endast 9 procent anser att Obama borde agera.

Ryssland hotar att en attack mot Syrien skulle få "katastrofala följder" och kritiken växer inom USA, sedan New York Times i måndags avslöjade att Obama genom CIA olagligt stöttat rebeller i Syrien med pengar och vapen via Saudiarabien, Qatar och Turkiet.

Många analytiker anser att en stor del av de aktuella planerna på attack handlar om Obamas trovärdighet, men flera varnar för att Syrien kommer bli samma problem för Obama som Irak blev för president Bush.

Även danskarna säger nej

– Han råkade säga att användandet av kemiska stridsmedel var en röd linje som inte fick passeras, och nu känner han sig tvingad att agera, sa Hans Blix, ordförande för FN:s kommission för massförstörelseövervakning, i Sveriges Radio P1 i morse.

Danmark är allierat till USA genom Nato. Statsminister Helle Thorning-Schmidt sa i går att regeringen överväger alternativ till FN:s säkerhetsråd, om rådet inte vill ingripa.

Enligt utrikesminister Villy Søvndal har Danmark ännu inte fått någon förfrågan om att delta i ett ingripande, men ställer sig inte främmande till att medverka.

– FN är alltid en viktig aktör i världspolitikens internationella konflikter. Ibland är vi bara i en situation där FN är låst. Det är vad vi står och tittar på just nu, och det är vad som lett en grupp länder att sitta tillsammans. Det viktiga är att världen inte bara tittar på, säger han enligt Jyllands-Posten.

Men enligt danskarna bör danska försvaret inte delta i en insats mot Syrien utan FN-mandat, visar en opinionsundersökning som Gallup gjort på uppdrag av Berlingske.

64 procent av danskarna är emot ett sådant ingripande, 23 procent är för och 13 procent osäkra.