Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Snowden anser sig hotad till livet

Publicerad 2014-01-27

Underrättelseläckan Edward Snowden tror att han riskerar att bli ihjälskjuten eller förgiftas när han rör sig på stan. Det säger han i en tysk tv-intervju där han också anklagar USA för industrispionage mot bland annat Siemens.

Det är företrädare för den amerikanska staten som vill lönnmörda Snowden, säger han i intervjun som är inspelad i Moskva och sändes av ARD TV i söndags.

– De här människorna, och de är regeringstjänstemän, har sagt att de skulle älska att få sätta en kula i mitt huvud eller förgifta mig när jag kommer ut från mataffären och sedan se mig dö i duschen.

”Direkta hot”

I förra veckan rapporterade den amerikanska nätsajten Buzzfeed att personer inom USA:s försvarsdepartement Pentagon och underrättelsetjänsten NSA uttalat direkta hot mot Snowden. Men amerikanen säger sig inte ligga inte sömnlös efter att ha avslöjat omfattningen av USA:s övervakning, eftersom "det var det rätta att göra".

”Spionage mot Siemens”

Snowden säger också att han tror att fler tyskar i regeringen än förbundskansler Angela Merkel avlyssnades av NSA, och att NSA ägnar sig åt industrispionage, med Siemens som tänkbar måltavla.

– Om det finns information hos Siemens som kan tjäna USA:s nationella intressen, även om det inte har med nationell säkerhet att göra, så tar de den informationen ändå.

Snowden som anklagas för förräderi i USA har fått tillfällig asyl i Ryssland.

TT-Reuters