Lyxfestar – för miljoner
Publicerad 2012-09-10
Skattebetalarna får stå för läkarnas resor
Här bjuds svenska läkare på party i semesterparadiset Malaga.
Med exklusiva middagar, lyxhotell och påkostade nöjesarrangemang lockas läkarkåren på konferensresor runt om i världen.
Resorna kostar skattebetalarna miljonbelopp – men lika mycket betalar de stora läkemedelsbolagen.
– Vissa inslag på resorna är så nära mutor man kan komma, säger en läkare till Aftonbladet.
”Spännande utflykter, besök på vingårdar och stadstur med kulturella inslag.”
Citatet ovan skulle kunna vara hämtat ur en resebroschyr, men är i själva verket taget ur en inbjudan som läkemedelsföretaget Sam Nordic skickade ut till Sveriges landsting 2010.
Åkte till Kapstaden
Inbjudan gällde en gruppresa för läkare till kongressen WFNMB (World Federation of Nuclear Medicine and Biology) i Kapstaden. Men utskicket innehöll ingen information om vad konferensen handlar om. Däremot ägnades ett långt stycke åt vilka nöjen Sam Nordic kunde erbjuda deltagarna.
En läkare från Värmland följde med på resan till Kapstaden. Den gången blev notan för skattebetalarna 18 995 kronor.
Aftonbladet har skickat ut en förfrågan till Sveriges alla landsting och begärt in fakturor knutna till resor som de största läkemedelsföretagen arrangerat.
Tolv landsting svarade
Bara tolv landsting har svarat fram till i dag, men vår granskning visar att bara kostnaderna för flyg och logi för deras läkare på konferens uppgår till drygt 3 miljoner kronor sedan 2010. Därtill kommer lika mycket i konferensavgifter och nöjen, som läkemedelsbolagen står för.
I inbjudningar och program marknadsförs konferensresorna ofta med vilka fritidsaktiviteter som erbjuds.
”Vi står för ett frikostigt kulturellt program. Malaga är den ultimata platsen för att blanda vetenskap med kultur, sport och nöjen.”
Så lyder en inbjudan till WONCA:s (World Organization of Family Doctors) kongress i Malaga, dit två svenska läkare från Region Skåne reste under hösten 2010.
Novartis, som bland annat tillverkar medicin mot högt blodtryck, är ett av de flitigaste bolagen att bjuda in till resor. När Aftonbladet går igenom diarierna på Sveriges landsting hittar vi en lång rad fakturor på resor som Novartis arrangerar. Bland annat till Istanbul, där läkare från hela världen bjöds på invigningsceremoni med musikal och trolleriföreställning. Därefter avslutades kvällen med dans.
Kryssade till Bosporen
Under veckan bjöds läkarna också in till kryssning på Bosporen. En läkare från Östergötland nappade på erbjudandet och räkningen på 7 800 kronor skickades till landstinget.
En läkare som Aftonbladet har talat med betonar att själva kongresserna ofta är meningsfulla och intressanta, men bekräftar också bilden att det finns ett ofta obegränsat nöjesutbud för den som vill.
– Läkemedelsbolagen är måna om att stärka kontakterna och har alltid representanter på plats, framförallt under kvällsaktiviteterna, säger läkaren som har varit på fyra olika konferenser.
– Det finns inslag i resorna som är så nära mutor man kan komma.
”Korrupt bransch”
John Virapen, 69, var tidigare själv vd för läkemedelsbolaget Eli Lilly i Sverige. Han lämnade branschen eftersom han ansåg att den var så korrupt. Sedan dess har han skrivit böcker och avslöjat hur han själv mutade tjänstemän på Socialstyrelsen.
Han beskriver kongresserna och resorna som läkemedelsbolagens levebröd.
– Det är där de knyter sina kontakter numera, när de inte längre bara kan knalla in på sjukhusen. Under resorna bjuder de på all mat, sprit och underhållning.
Myndigheternas skandalnotor
I somras avslöjade DN att Tillväxtverket spenderat 16,5 miljoner kronor på representation. Generaldirektören Christina Lugnet tvingades avgå.
Den 14 augusti kunde Aftonbladet avslöja näringsdepartementets vidlyftiga festnotor som toppades med en julfest för 616 473 kronor.
Stiftelsen för strategisk forskning avslöjades med att under tre år ha betalat 9,3 miljoner kronor till festfixaren Micael Bindefeld.
DN avslöjade att Säpo arrangerade en fest med James Bond-tema för sina anställda. Notan gick på 5,3 miljoner kronor.
I slutet av augusti avslöjade Aftonbladet att FRA (Försvarets radioanstalt) lagt 1 128 000 kronor på sitt 70-årsjubileum.
I september publicerar Aftonbladet en unik granskning över hur svenska myndigheter anlitar eventbolag för hundratals miljoner kronor. Vi kunde bland annat avslöja att Arbetsförmedlingen sedan 2008 lagt över en kvarts miljard kronor på konferenser och kurser och under ett års tid betalat 36 miljoner kronor till Peter Settmans eventbolag Baluba.
(Summorna gäller de fakturor som skickats till landstingen, vilket är 50 procent av totalkostnaden. Resten står läkemedelsbolagen för.)