Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Utsläppen kan ge missbildningar”

Publicerad 2011-09-13

Fem barn födda med missbildningar i Haparanda – på ett år.

Nu misstänker forskare att det kan bero på utsläpp från ett stålverk.

– Utsläppens ämnen ger missbildningar, säger Lennart Hardell, professor i onkologi, till NSD.

Stålverket i Outkumpu.

Barnens missbildningar är inte genetiskt kopplade. Därför tror forskarna att orsaken kan vara miljön. Utsläpp som uppmätts innehåller bland annat dioxiner, kvicksilver, krom och nickel, skriver NSD.

– Så många missbildade barn, det är ett anmärkningsvärt högt antal och det kräver en ordentlig utredning av livsmiljön, säger Hardell till tidningen.

Kräver undersökningar

Lennart Hardell vill nu se en hälsoundersökning av de boende i Riekkola, som är det mest utsatta området. Han vill även ta fram cancerstatistik för Riekkola. Hardell tror att Outokumpus stålverk, som ligger på andra sidan gränsen i Finland, kan ligga bakom utsläppen av gifterna.

– Det är lätt att mäta metaller och dioxiner i blodet. Det är viktigt att genomföra undersökningar för att kartlägga hur mycket miljön påverkar människorna, säger han.

Även miljöforskaren Gunnar Lindgren vill se en ordentlig utredning:

– Det är ingen tvekan om att utsläppen i Haparanda också ger effekter på befolkningens hälsa, säger han till NSD.

Markku Huvinen, chefläkare i Outokumpus koncernledning, är förvånad över de nya uppgifterna:

– Det här låter lite märkligt. Vi har hundra års erfarenhet av stålproduktion, och vare sig forskningen eller våra egna kliniska tester har visat på några hälsoeffekter av vår verksamhet. Vi har undersökt våra egna medarbetade sedan 1980-talet, säger han till Aftonbladet.

”Använder inte dioxiner”

Har ni gjort några undersökningar kring de gifter som nämns?

– Vi använder exempelvis inte dioxiner i våra stålverk. Och det var en lång lista med fler kemikalier. Det är svårt att kommentera utan att ha mer exakta studier än vad de refererar till.

Hur hanterar ni den här informationen?

– Vi tar det här på allvar. Vi ska konsultera myndigheterna i Sverige och Finland. Men än kan jag inte se vilka egna undersökningar vi skulle kunna utföra.