Rice besöker Afghanistan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-07

Efterlyser fler soldater från andra länder

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och hennes brittiska kollega David Miliband kom oannonserat till Afghanistan på torsdagen.

Rice var i onsdags i London för att diskutera situationen i Afghanistan med den brittiska regeringen.

Natos roll i Afghanistan blir huvudämnet för ett möte mellan Natos försvarsministrar i Litauens huvudstad Vilnius på torsdagen.

USA och Storbritannien har båda uppmanat de andra Natomedlemmarna att bidra mer till stridsuppdraget i Afghanistan, speciellt i söder, där talibanerna är starka.

"Fler soldater"

Rice fick under flygresan frågan om vad som skulle hända om andra Natoländer inte bidrar med mer soldater, skriver AFP. Hon svarade:

- När slutsummeringen görs så kommer ni att finna att man har bidragit med fler soldater.

- Problemet är att vi måste se till att det blir rätt sorts soldater, på rätt ställen.

- Det är inte ett överväldigande antal som behövs - det handlar om en nivå som Nato kan och bör klara av.

Hon sade att försvarsminister Robert Gates kommer att jobba på att värva truppbidrag vid mötet i Vilnius.

Besöket i Afghanistan görs veckan efter det att Tyskland öppet avvisat USA:s begäran om fler tyska soldater till södra Afghanistan.

Befälhavare i Afghanistan har begärt en förstärkning på 7 500 soldater. Den internationella styrkan Isaf, som står under Natokommando, har 42 000 soldater från 39 länder. Sverige bidrar med 380 soldater.

Miliband sade att internationella försök att stabilisera Afghanistan är på väg in i en ny fas. Nu krävs inte bara militära lösningar utan också satsningar på politik och utveckling, underströk den brittiske försvarsministern.

Besöker Kandahar

Rice och Miliband kom först till huvudstaden Kabul. Därifrån flög de i ett amerikanskt flygvapenplan till en stor flygvapenbas i utkanten av staden Kandahar. Provinsen med samma namn är centrum för talibanernas uppror.

De båda ministrarna planerade att möta Natobefälhavare i fronten mot talibanerna.

Inte bara Tyskland utan också andra Natoländer har ryggat inför brittiska och amerikanska uppmaningar om att bidra med fler soldater i strid. Tyskland kan i enlighet med parlamentsmandat bara sända soldater till det mindre spända norra Afghanistan.

Det innebär att det mesta av striderna måste utkämpas av Kanada, Storbritannien, USA och Nederländerna. Kanada har hotat dra bort sina trupper om inte andra allierade satsar mer.