Romer registreras med fingeravtryck i Italien

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-04

Amnesty: Kontrollerna är diskriminering

Italienska myndigheter har börjat ta fingeravtryck på och registrera romer som bor i landet, uppger AP.

Åtgärden har lett till protester från katolska grupper och organisationer för mänskliga rättigheter.

– Kontroller som riktar sig mot och drabbar en specifik minoritet, inklusive dess mest sårbara medlemmar, är diskriminering, skriver Amnesty International i Italien i ett uttalande.

Den kontroversiella åtgärden beskrivs i en förordning som skickades ut till polisen i Rom, Neapel och Milano den 30 maj.

Fingeravtryck

I förordningen står det bland annat att myndigheterna ska se till att ”identifiera och folkräkna de personer, även minderåriga, och de familjer som finns i de romska lägren”, skriver La Repubblica.

Enligt inrikesministeriet kommer fingeravtryck endast tas på dem som inte har ett giltigt identitetskort från Italien eller något annat EU-land.

– Vi kommer att göra en folkräkning för att se vilka som bor i de romska lägren, och för att se vilka som har rätt att stanna och leva under humana förhållanden. De som inte har rätt att stanna kommer att utvisas, säger Italiens inrikesminister Roberto Maroni enligt AP.

Mer än 700 läger finns – huvudsakligen runt Rom, Neapel och Milano – som befolkas nästan enbart av romer, skriver AP.

”Stävja kriminaliteten”

Robero Maroni sa i parlamentet under veckan att åtgärderna behövs för att stävja kriminaliteten och för att identifiera illegala invandrare för utvisning, men även för att förbättra livet för dem som bor i de tillfälliga, ofta osanitära lägren, skriver AP.

Registreringen har stött på massiva protester från katolska organisationer och organisationer för mänskliga rättigheter.

– Det här betyder inte att vårt folk blir tryggt och att deras rädslor blir mindre, utan att lägga grunderna för att väcka till liv en sorts främlingsfientlighet, eller värre rasistisk diskriminering, av vilken det finns bittra erfarenheter även i Italien, skriver organisationen Chiesa cattolica italiana i ett uttalande, enligt La Repubblica.

Även Unicef har reagerat på registreringen.

– Unicef Italien uttrycker sin förvåning och grava oro över förslaget från inrikesminister Roberto Maroni om att sätta igång en folkräkning av barn i de romska lägren med hjälp av fingeravtryck, skrev Unicef i ett uttalande den 26 juni.

Ska diskuteras i EU-parlamentet

I går träffade ordföranden för Unicef Italien Vincenzo Spadafora Roberto Maroni för ett möte på inrikesministeriet.

Efter mötet sa Vincenzo Spadafora i ett uttalande på Unicef Italiens hemsida:

– Ministern har klargjort att det rör sig om identifiering som inte alltid kommer att innebära att fingeravtryck tas, och framförallt att sådan identifiering inte kommer att utsträckas obegränsat till alla romska barn, och att åtgärderna hur som helst kommer att genomföras med hänsyn till barnens rättigheter.

Registreringen ska diskuteras i EU-parlamentet under nästa vecka, uppger AP.