Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Klättrare fast i dödens zon på K2

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-02

Kan klara sig i upp till fyra dygn

Tolv klättrare är avskurna ovanför den rasade isväggen.

De befinner sig på 7 500 meters höjd – även kallad dödens zon.

– Det är en väldigt svår situation som de befinner sig i just nu, även för de som försöker hjälpa, säger klättraren Renata Chlumska.

Renata Chlumska var 1999 den första svenska kvinna att nå Mount Everest topp.

Minst sex klättrare är på väg upp från baslägret i ett försök att rädda överlevande som sitter fast efter olyckan. Enligt uppgifter från den nederländska delen av expeditionen är tolv personer avskurna ovanför den rasade isväggen.

– Det är en väldigt svår situation som de befinner sig i just nu, även för de som försöker hjälpa. Man kan helt enkelt inte alltid, även om man vill, säger klättraren Renata Chlumska.

Renata Chlumska var 1999 den första svenska kvinna att nå Mount Everest topp. Hon är också den första svenska som nått över 8 000 meters höjd.

Syrefattig luft

Energiförbrukningen på 7 500 meters höjd är hög och luften är syrefattig.

– Runt 8 000 meter brukar man säga är dödens zon på grund av det låga lufttrycket, så de som är fast ovanför Bottleneck har det förmodligen väldigt svårt, säger Renata Chlumska.

Hennes bedömning är att man kan klara sig på den höjden i högst tre till fyra dygn.

– De flesta som klättrar på K2 gör det utan syrgas men om man har tillgång till det kan det möjligen hjälpa lite.

Omtöcknad

Hon understryker vikten av att behålla lugnet.

– Fredrik är en handlingskraftig och erfaren klättrare. Det hjälper till att inte drabbas av panik att man är erfaren, säger Renata Chlumska.

Men även den som är handlingskraftig påverkas av att musklerna och tankarna inte fungerar som de brukar på den höga höjden.

– Det har gjorts många studier som visar att man blir omtöcknad och inte alltid fattar så kloka beslut, men även här spelar erfarenhet roll.