Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

2 200 våldtagna – på en månad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-29

"Bara en liten del av alla som råkar illa ut"

2 200 våldtagna – på en månad.

Fred har slutitis i östra Kongo-Kinshasa, men kvinnorna har knappast fått lugn.

Enligt nya rapporter fortsätter regeringstrupper och rebeller att attackera civila.

Regeringstrupper och rebeller fortsätter att våldföra sig på kvinnor i den krigshärjade provinsen Nord-Kivu i östra Kongo-Kinshasa.

Bara under juni månad uppskattas 2 200 personer ha våldtagits. Det skriver den norska tidningen Aftenposten som tagit del av en rapport som hjälporganisationen Congo Advocacy Coalition presenterade på tisdagen.

"Bara en liten del"

– Fler än 2 200 personer utsattes för våldtäkt bara i Nord-Kivu. Och de utgör bara en liten del av alla som råkar illa ut, uppger talesmän för organisationen.

Som om sexuella övergrepp inte vore nog lider befolkningen i området även akut brist på mat. Mest utsatta är de människor som tvingats fly sina hem efter den våldsvåg som sedan ett år tillbaka plågar de civila.

Därför drar Röda Korset nu igång en stor räddningsauktion för uppskattningsvis 40 000 personer, uppger TT.

Brist på mat

– Matförråden krymper snabbt och antalet undernärda barn som fått hjälp vid särskilda platser för matutskänkning har mer än fördubblats de senaste tre månaderna, sade Morena Bassan som arbetar för ICRC i Nord-Kivu.

Röda Korset och Kongo-Kinshasas regering ska dela ut mer än 2 000 ton majs, bönor, matolja och salt så att de drabbade klarar sig till nästa skörd. De ska också förse befolkningen med jordbruksredskap och utsäde för att på sikt få dem att bli självförsörjande.