Trebarnspappa hittad död på behandlingshem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-18

Institutionschefen: "Det kan vara en överdos"

En man i 25-årsåldern hittades på fredagen död i sin säng på Frösö LVM-hem.

Enligt institutionschefen kan det handla om en överdos narkotika.

– Polisen utreder dödsfallet, säger institutionschef Tuula Liedholm.

Mannen tvångsvårdades på Frösö LVM-hem för sitt allvarliga missbruk. Han är i 25-årsåldern och hade varit på behandlingshemmet sedan början av december förra året.

Han hittades död i sin säng på fredagsmorgonen när personalen gick in för att väcka honom inför frukosten.

Kan finnas ett samband

– Vi underrättade genast institutionens egen läkare och ringde efter ambulans. Så småningom informerade vi även polisen, säger Tuula Liedholm.

Samtidigt som den döde hittades började en annan intagen på avdelningen kräkas våldsamt. Han fick föras med ambulans till sjukhus och institutionen undersöker om händelserna har ett samband.

Även polisen kommer att utreda det inträffade. Helene Eed-Jonsson, biträdande chef för kriminalpolisen i Jämtland, bekräftar dödsfallet och säger att kroppen ska obduceras på rättsmedicin i Umeå.

– Så fort vi får anledning att misstänka att ett brott som faller under allmänt åtal har begåtts kommer vi att inleda en förundersökning, säger hon.

Tre barn

Frösö LVM-hem är ett behandlingshem för män som tvångsvårdas för missbruk.

Institutionens klienter har ofta ett mycket allvarligt missbruk i kombination med våldsamt och utagerande beteende och psykiatriska sjukdomar.

Den omkomne mannen har tre barn och dödsfallet har chockat både personal och intagna.

– Det är stor sorg och förstämning här nu och vi har ägnat dagen åt krisbearbetning, säger Tuula Liedholm.

Om det är en överdos som kostat mannen livet är det ett stort bakslag för behandlingshemmet som har till främsta uppgift att rädda liv genom att förhindra ett pågående missbruk hos de tvångsvårdade.

”Går inte att stoppa”

– Men tyvärr är det alltid möjligt att smuggla in droger på en institution. Vi har inte alltid möjlighet att kroppsvisitera besökande anhöriga, säger Tuula Liedholm.

– Vi har jobbat mycket med de här frågorna under det senaste året, men tyvärr går det inte att stoppa alla försök att få indroger. Många gånger är klienterna betydligt smartare än vad vi är när det gäller just detta.