Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Väljarna väntar sig en viss bredd”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-13

Statsvetare tror att Piratpartiets chanser på kommun- och landstingsnivå är små

Piratpartiet är för smalt för att lyckas på lokal nivå, menar statsvetaren Henrik Oscarsson.

– Det förs ingen debatt om FRA i Laholms kommun.

I svenska valrörelser är det välfärd och ekonomi som gäller.

Henrik Oscarsson.

Piratpartiet talar öppet om att man inte är något ”fullserviceparti”.

Vård, skola och omsorg får de andra partierna sköta. Piratpartiet tar hand om informationspolitiken och integriteten.

I EU-valet lyckades taktiken. I valen till Sveriges riksdag, kommuner och landsting kan det bli värre.

– Svenska valrörelser är väldigt tungt inriktade på frågor som rör välfärd och ekonomi. Det krävs något alldeles extra för att man ska få snurr på integritetsfrågorna, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Har pressen på sig

– Människor som går till riksdagsval förväntar sig en viss bredd på ett politiskt program. Piratpartiet kommer hela tiden ha pressen på sig med frågor som "vad tycker ni om detta? har ni ingen politik för det här?".

Även om det inte krävs några fyra procent i hela landet för att ta sig in i kommun- och landstingspolitiken blir det ändå svårt för Piratpartiet att lyckas lokalt, menar Oscarsson.

– I de flesta kommuner saknar man en lokal valrörelse. Samma valvindar som blåser nationellt brukar också blåsa lokalt.

För att lyckas måste Piratpartiet få in integritetsperspektivet i de lokala frågorna. På DN debatt tar partiledaren Rick Falkvinge kollektivtrafiken som ett exempel:

”I dag installeras tekniska biljettsystem i många länstrafikbolag som lagrar passagerarhistorik på individnivå(...)Detta innebär en oacceptabel rutinmassövervakning av vanliga medborgare och visar på stora brister i informationspolitisk helhetssyn.”

Jämför med Sverigedemokraterna

Henrik Oscarsson nämner själv alla integritetskänsliga uppgifter som finns på ett vanligt socialkontor. Men även om frågorna existerar också lokalt talar tiden mot Piratpartiet. Henrik Oscarsson jämför med Sverigedemokraterna, som lyckats bra i många kommuner och landsting.

– De har arbetat lokalt under mycket längre tid och har byggt upp en organisation. Dessutom har de ett mer heltäckande politiskt program.

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld håller med om att Piratpartiets enfrågeprofil är till partiets nackdel när det kommer till kommun- och landstingsval. Han tror ändå att det mycket väl kan finnas piratpartister på lokal nivå efter valet nästa år.

– Jag tror att de har ganska goda möjligheter att få ett hyfsat stort antal mandat i de lokala valen. Det är ett nytt parti som är lokalt spritt. Och man har ingen nationell fyraprocentsspärr att ta sig över.