Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Artighet ledde till britternas död

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-21

Ny forskning kring katastrofer

Artiga förebilder Den brittiska kungafamiljen är säkerligen förebilder för många britter. Ny forskning visar att fler britter kan ha dött när Titanic förliste på grund av att de var artigare än passagerare från andra länder.

Ett oproportionerligt antal britter dog när Titanic förliste 1912, sannolikt för att de uppträdde artigare än andra nationaliteter, har en forskare vid Queensland University of Technology kommit fram till.

Förliste Titanic ger sig ut på sin jungfrufärd 1912.

David Savage har studerat hur människor reagerat i samband med fyra katastrofer till sjöss under 1900-talet. Som helhet styrs beteendet av altruism och sociala normer, snarare än en ”den starkaste överlever"-mentalitet.

Men i fallet Titanic var sannolikheten att en amerikan överlevde 8,5 procent större än andra nationaliteter, medan den för britterna var sju procent lägre.

Savage ser två förklaringar: Att få amerikaner reste i tredje klass, som låg längst ifrån livbåtarna, och att britterna var artiga och köade, skriver The Independent. Till exempel ska den brittiske kaptenen ha skrikit ”Uppför er som britter, pojkar”.