Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Allt fler tvingas be om hjälp – för att få mat på bordet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-06

"Jag får ta emot samtal från folk som börjat få problem med hyran"

Allt fler drabbas av krisen.

Värst utsatta är de redan sämst ställda: hemlösa, arbetslösa och ensamstående mammor.

Och många tvingas vända sig till hjälporganisationer – för att få mat på bordet.

– Allt fler kommer hit, säger Karin Österby, diakon vid Svenska Kyrkan i Hässelby.

Karin Österby.

Den ekonomiska krisen har gjort tillvaron hårdare, speciellt för de människor i samhället som redan hade det tufft innan.

Karin Österby är diakon i Svenska Kyrkan vid Hässelby församling i Stockholm.

Hon har märkt att det senaste halvåret har antal människor som söker hjälp vid församlingen ökat. Många av de behövande är unga, mellan 20 och 35 år.

Mammor speciellt utsatta

– Det är människor som blivit arbetslösa, hamnat i tragedier och inte kunnat ta sig upp eller blivit urknuffade ur försäkringskassan. Det är sköra människor, säger Karin Österby.

Församlingen hjälper till med mat, kläder och stöd.

– Det jag tycker är mest beklämmande är att det är många ensamstående mammor som söker hjälp. De är redan så utsatta, säger Karin Österby.

I Malmö märker Mariakyrkan också av att allt fler människor har det dåligt ställt. Bara i år räknar kyrkan med att dela ut runt tusen matpaket till behövande och allt fler ensamma mammor vänder sig även till kyrkan.

Delar ut mat

Två gånger i veckan delar Frälsningsarmén vid Hornstull i Stockholm ut matkassar med matvaror som bröd, makaroner, korv, vita bönor och pasta.

Sedan förra månaden har utdelningen av matkassarna nästan fördubblats.

– Det är allt fler som söker hjälp hos oss, det har varit fullt här flera gånger. Förutom hemlösa är det även ”vanliga medborgare” som kommer för att få hjälp. Det är äldre människor och ensamstående föräldrar, säger Ingela Hedberg.

Kan inte betala hyran

– Folk har det svårt att gå runt i dag. Pensionärer kommer hit för de har inte råd att handla frukost själva, säger hon.

Till Stockholms stadsmission är det allt fler oroliga människor som hör av sig: många befinner sig i riskzonen för att bli hemlösa.

– Dels drabbas de som redan är hemlösa hårt av tiderna och de besparingar som görs i samhället. Jag får ta emot samtal från folk som haft boende länge och nu börjat få problem med hyran, säger Mija Bergman vid Stockholms stadsmission.