Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ryska raffinaderier träffade i ukrainsk attack

TT-AFP

Publicerad 2024-06-06

Raffinaderiet Novosjachtinsk i Ryssland träffades av en ukrainsk drönarattack på torsdagen. Bild från en brand efter en tidigare attack i juni 2022.

Ett oljeraffinaderi i staden Rostov-na-Donu i sydvästra Ryssland började brinna efter en ukrainsk drönarattack, tidigt på torsdagsmorgonen. Under natten har Ryssland skjutit ned närmare 20 drönare, enligt försvarsdepartementet.

”En brand bröt ut i raffinaderiet Novosjachtinsk efter en drönarattack”, skriver regionens guvernör Vasilij Golubev på Telegram.

”Arbetet pausades på grund av upprepade attacker och personal evakuerades till ett säkert avstånd”.

Han klargjorde senare att branden hade ”lokaliserats” till ett område på cirka 100 kvadratmeter, och att ingen hade rapporterats död eller skadad.

Rysslands försvarsdepartement uppgav att 13 drönare förstördes under natten över annekterade Krim, sex över Belgorod-regionen och att en robot sköts ned över Rostov-regionen.

Raffinaderiet Novosjachtinsk, som ligger omkring tio kilometer från den ryska gränsen, anses vara ett av de viktigaste i södra Ryssland.

Ytterligare ett drönaranfall förstörde en oljetank vid en depå i Staryj Oskol, strax norr om den ukrainska gränsen. Vjatjeslav Gladkov, guvernör i regionen Belgorod, uppger att branden släcktes snabbt och att ingen skadades.

Ukraina har regelbundet attackerat ryska energianläggningar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.