Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Högg ihjäl frun i hemmet – döms till livstid

TT

Publicerad 2024-06-24

En 51-årig man döms till livstids fängelse för mord på sin fru. Arkivbild.

Efter tre domar på tre år greps mannen återigen för att ha misshandlat sin fru. Han släpptes i väntan på ett åtal som aldrig hann väckas.

Nu döms 51-åringen till livstids fängelse för mord, meddelar Nyköpings tingsrätt.

Det var i januari som den kraftigt berusade 51-åringen ringde polisen och berättade att han trodde sig ha dödat sin fru. När man kom fram till bostaden i Vagnhärad i Trosa kommun hittade man kvinnan knivmördad på sovrumsgolvet.

I domen konstaterar tingsrätten att kvinnans död måste ha föregåtts av ett svårt psykiskt lidande och ”påtaglig dödsångest”, vilket motiverar livstidsstraffet.

Mannen, som döms för mord och misshandel, har erkänt att han orsakade den dödande knivskadan på kvinnans hals men nekar till brott.

Dömd för misshandel

Mannen dömdes för att ha misshandlat frun redan 2018, två veckor efter parets bröllop. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter.

Året därpå fick han två års fängelse och tredje gången, 2020, blev det fyra månaders fängelse.

Gång på gång beskrev frun den svåra misshandeln i förhör, men tystnade och tog tillbaka sina uppgifter när det blev dags för rättegång.

I september 2023 greps 51-åringen på nytt, men släpptes i väntan på ett nytt misshandelsåtal som aldrig hann väckas.

”Inte samma mamma”

Under rättegången beskrev kvinnans söner hur mamman alltmer drog sig undan efter att hon träffade mannen.

– Hon slutade svara när man ringde. När hon väl svarade hörde man alltid honom i bakgrunden fråga vem hon pratade med. Det var inte samma mamma längre, det var någon annan som styrde, berättade den äldsta sonen i rätten.

Han fick medhåll av sin yngsta bror:

– Jag var alltid extremt orolig, både för mig själv och min mamma och mina bröder. Jag kände att förr eller senare kommer han göra något fysiskt mot någon av oss, berättade den yngsta brodern.