Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Så hanterar du släkten i sommar

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-07-06

Sommarstuga i Stockholms skärgård. Arkivbild.

Sommar och förhoppningar om harmoni och vila – men också risk för ett hektiskt socialt liv med vänner och släkt. Du kanske inte orkar med värdskapet i år eller känner att semestern förvandlas till en lång släktträff?

– Det är viktigt att stå för sina egna behov, säger relationsexperten Charlotte Sander.

Att stå upp för sig själv och neka andra är socialt svårt för många, särskilt när det gäller släkten. Men det är avgörande, menar Per Carlbring, professor i psykologi vid Stockholms universitet. Det ska ske konstruktivt, med respekt och utgå från ens egna behov. Vad vill och behöver jag egentligen?

– Är det för att jag vill kunna visa upp en lista med saker jag gjort, och som jag kan skryta om väl tillbaka på jobbet, så är det inte en bra anledning, säger Carlbring.

Men att ha mycket att göra behöver inte vara negativt om det är något som fyller dig med energi.

Hela idén med semestern är återhämtning. Behovet av vila efter en lång höst, vinter och vår är stort, enligt Charlotte Sander, relationsexpert och diplomerad samtalsterapeut. Semestern ska inte bli ännu ett stressmoment eller en tävling. Man ska värna om sig själv, sin relation och närmsta kärna, framhåller hon.

– Det här andra med släkt och vänner, det får bli sekundärt, förklarar hon.

Hur säger man nej?

Sander menar att det är viktigt att stå för sina egna behov och vara tydlig.

– Man måste våga säga det som är lite obekvämt och det är jättejobbigt. Men samtidigt brukar man känna sig lite stolt när man väl har satt den där gränsen.

Och man måste inte säga nej helt och hållet utan kan lägga fram sina egna villkor.

– Det är bra om man är tydlig med att man har behov av vila och kanske bara orkar en natt och inte tre. Det handlar ju om personer som vill att man ska må bra och vill vara tillmötesgående i det, säger Per Carlbring.

Våga gå ifrån

Väl i huset du kanske hyrt med din partners släkt kan det finnas behov av att gå undan lite. Kanske till och med avsluta resan eller besöket tidigare? Ett tips från professorn i psykologi är att använda jag-budskap: “jag känner och jag upplever att”. Per Carlbring berättar att man då inte lägger skulden hos någon annan utan bara utgår från sin upplevelse, något som heller inte kan ifrågasättas.

Det är vanligt att man inte känner stöd från sin partner när det skaver med släkten, enligt Sander. Det kan leda till en ensamhet som gröper ur team-känslan.

– Partnern som har blodsbandet kanske måste ta samtalet med personen som det skaver med, alltså inte svärdotter med svärmor för då kan det lätt bli infekterat.