Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kinesisk sond har landat på månen

TT-AFP

Publicerad 2024-06-02

Raketen med rymdsonden Chang'e 6 lyfter i maj. Bilden tillhandahålls av den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua).

Kina gör framsteg i den allt mer upptrissade rymdkapplöpningen.

Rymdsonden Chang'e 6 har genomfört en framgångsrik landning på månens svårtillgängliga baksida, där den ska samla in prover.

Sonden landade i den enorma Aitken-bassängen, en av de största nedslagskratrarna i solsystemet, på söndagsmorgonen Peking-tid. Det uppger regimstyrda nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua).

Uppdraget, som startade i början av maj och väntas ta 53 dagar, är det sjätte i Chang'e-programmet – som fått namn efter en kinesisk mångudinna. Utrustad med en mekanisk arm och en borr ska Chang'e 6 samla in omkring två kilo prover från månens yta och underjord, som sedan ska återföras till jorden för analys.

Flera länder har satsat på månforskning i år. Kina tävlar nu med USA, som fortfarande är ledande när det kommer till rymden. Även Japan och Indien samt ett antal privata bolag har de senaste åren skjutit upp rymdsonder.

Kinas mål är att skicka människor till månen innan år 2030. Även USA planerar att, för första gången på 50 år, skicka rymdfarare till månen igen.

USA har varnat för att Kinas rymdprogram används för att dölja militära mål och är ett försök att etablera en dominans utanför jorden.

Uppdrag till månens baksida är mer komplicerade än till dess framsida, eftersom den inte vetter mot jorden vilket gör det svårare att upprätthålla kommunikationen. Förhoppningen är att proverna från sonden ska kunna ge information om skillnader mellan månens baksida och framsida.

Ingen människa har varit på månen sedan USA:s Apollo-program åren 1968 till 1972.