Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nicholas, 13, dog efter covidvaccin – utreds som vållande till annans död

Publicerad 2024-06-08

Nicholas blev bara 13 år.

Medan en hel värld har gått vidare efter pandemin kämpar en pappa för sin döda sons upprättelse.

13-åriga Nicholas dog efter att han fått Modernas coronavaccin.

Nu har åklagare beslutat om att inleda en förundersökning gällande vållande till annans död.

– Jag är kvar vid Nicholas säng med handen på hans bröst när han tog sitt sista andetag, det är där jag är kvar, säger pappan Bobbo Sundgren.

Nicholas Sundgren föddes med ett hjärtfel och opererades bara tre dagar gammal.

Men trots den dramatiska starten levde han ett liv som vilken pojke som helst – ända fram till två månader efter sin vaccinering mot Covid-19.

– Jag såg på honom som osårbar, nästan som lite helig, på grund av allt han klarade som liten, säger hans pappa Bobbo Sundgren.

Det var i augusti 2021 som Nicholas kallades till covidvaccinering via Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, där han också vårdats som nyfödd. Då hade pandemin pågått i 20 månader.

– Vi bejakade kallelsen mest för att vi litade på de som hade varit med och räddat hans liv när han var bebis, säger Bobbo Sundgren.

Knappt två månader senare, den 4 oktober, vaccinerades Nicholas med Modernas coronavaccin.

Redan samma dag meddelade Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande att barn endast skulle få Pfizer framöver.

Två dagar senare, den 6 oktober, pausades Modernas vaccin helt för åldersgruppen. Anledningen var preliminära resultat från en stor samnordisk studie, som visade särskilt ökad risk för hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation från vaccinet.

Trodde det var vinterkräksjuka

För Nicholas fortsatte livet till en början som vanligt. Han var aktiv och hade många fritidsintressen. Han tyckte om att spela schack och hålla koll på sportresultat. När han blev stor skulle han bli sportjournalist.

Men han blev bara 13 år.

– Två månader efter vaccineringen fick Nicholas symtom som jag först tolkade som vinterkräksjuka. Efter tre dagars feber fick han värk och därefter blev han förlamad i benen. Då åkte vi in till sjukhuset med ambulans, berättar Bobbo Sundgren.

Det skulle visa sig att Nicholas fått bakterier i hjärtat. Men trots en vecka med antibiotika spred de sig.

Han akutopererades. Sen fick han njursvikt och leversvikt samt en stroke.

– En månad efter operationen fick han ett hjärtstopp som ledde till hjärnskador så omfattande att han inte längre kunde prata och knappt röra sig frivilligt, säger Bobbo Sundgren.

Klockan 00.30 den 13 februari 2022 dog Nicholas med sin pappas hand på sitt bröst.

Medan världen gått vidare efter pandemin, är Bobbo Sundgren för alltid kvar i den. Han söker fortfarande svar och upprättelse för sin son.

– Jag är kvar vid Nicholas säng med handen på hans bröst när han tog sitt sista andetag. Det är där jag är kvar, säger han.

”Man borde tänkt själv”

Bobbo Sundgren började tidigt misstänka att vaccinet hade med Nicholas död att göra.

Han är kritisk till hur vården, som han tidigare litat blint på, agerat när de beslutat att ge Nicholas vaccinet.

Nicholas Sundgren.

För redan sommaren 2021 kom första varningen om hjärtmuskelinflammation kopplat till vaccinet. Både WHO och EMA spred då direktiven att vården skulle varna vaccinerade om detta.

– Min tanke är att man borde ha tillfrågat hjärtläkare. Det gjorde man inte. Man borde ha varnat oss, för det hade man direktiv om att göra. Man borde också ha tänkt själv. Läkare, sjuksköterska eller vem det än var... att just Moderna ska vi inte ge till honom.

– Det hade kommit ett pressmeddelande, det borde väl rimligtvis vara så att vården är informerad innan pressen?

Sjukhuset: ”Vi beklagar”

Sedan Nicholas död har Bobbo Sundgren tillsammans med en barnläkare samlat in uppgifter som ligger till grund för en medicinsk utvärdering. Det är genom den som nu åklagarmyndigheten beslutat om att inleda en förundersökning gällande Nicholas död.

Kammaråklagare Helena Treiberg Claeson som tagit beslutet vill i nuläget inte kommentera saken med hänvisning till sekretess av förundersökningen.

Drottnings Silvias barnsjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, svarar i ett mejl att de inte kan kommentera enskilda fall.

”Vi beklagar om anhöriga känner sig missnöjda med vården eller hur de har blivit bemötta hos oss. Vi känner inte till någon eventuell förundersökning, i övrigt kan vi inte kommentera enskilda patientärenden med hänvisning till sekretesslagstiftning.” Skriver Yvonne Simrén, tillförordnad verksamhetschef Medicin barn, i ett mejl till Aftonbladet.