Guldschakal siktad i Norge – ”tidsfråga” innan den når Sverige
Publicerad 2021-03-16
Guldschakalen har inom loppet av några år spridit sig över norra Europa.
Nya bilder visar att det rävliknande djuret troligen bosatt sig även i Norge.
Norska tjänstemän menar att djuret kan vara skadligt och därför måste skjutas – men får mothugg av naturvårdare.
Det var i juli i fjol som det norska miljödirektoratet fick uppgifter om att en mårdhund siktats i Lakselv. Mårdhunden är en så kallad “oönskad främmande art” och myndigheten satte därför upp viltkameror för att få mer information om djurets utbredning.
Bilderna från viltkamerorna visade att det inte kunde vara en mårdhund.
I februari i år kom dessutom nya bilder på djuret tagna av en boende i Posanger kommun. Kommunen misstänkte att det i stället rörde sig om en guldschakal – och får nu medhåll av norska myndigheter.
Guldschakalen, som trots sitt namn egentligen är närmre besläktad med prärievargen än schakalen, har sin hemvist i delar av Sydeuropa, Asien och Mellanöstern.
Enligt Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF, råder det ingen tvekan om att djuret som fångats på bild är en guldschakal.
Från Grekland till Norge
På 80-talet kom enstaka guldschakaler till länder i södra Europa som Italien och Grekland, där de så småningom fick fäste. Sedan dess har djuret sakta men säkert tagit sig vidare upp till Ungern och Estland, där det skymtades för sex till sju år sedan.
– Först trodde vi inte det var sant, vi trodde att de hade rymt från en cirkus. Men det visade sig faktiskt vara sant, att de hade spridit sig från Sydeuropa, säger Tom Arnbom.
Sedan dess har den bosatt sig i Danmark, Finland – och nu troligtvis i Norge.
– Det har troligen delvis att göra med klimatförändringarna, som öppnar upp områden som är svåra att överleva i. Att det är lättare nu när vintrarna inte är lika långa och hårda, säger Tom Arnbom.
Det råder delade meningar om guldschakalens vara eller inte vara i Norge. Det norska miljödirektoratets tjänstemän vill att schakaler som dyker upp ska skjutas, av rädsla att de ska konkurrera ut inhemska arter.
Tidsfråga innan den kommer till Sverige
Andra vill att de ska få leva i fred, eftersom de kommit dit naturligt. Petter Böckman, zoolog vid Naturhistoriska muséet, är en av dem.
– Norge har undertecknat en del avtal om hur man ska hantera djur som sprider sig naturligt. Guldschakalen har spridit sig naturligt, så den ska faktiskt inte skjutas, säger Böckman till NRK enligt Jaktjournalen.
Tom Arnbom, som tidigare har uttryckt sig kritiskt mot licensjakt på varg och gråsäl, håller med.
– Det är en annan sak om vi planterar in en art som ställer till det, men det här är en art som kommer naturligt och det kan vi inte göra något åt. De kommer naturligt nu när klimatförändringarna slår till, säger han.
Tom Arnbom menar att det bara är ”en tidsfråga” innan arten kommer till Sverige.
– Etablerar den sig i Norge och Finland så kommer den till Sverige också, utan tvekan, säger han.