Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

90-åring första britten att vaccineras

Publicerad 2020-12-08

"V-day" är här. De första britterna har vaccinerats mot covid-19. Först ut var 90-åriga Margaret Keenan i Coventry i centrala England.

På bilder från brittiska BBC syns 90-åringen i munskydd och en blå jultröja förses med den första sprutan vaccin, ackompanjerat av applåder och kamerablixtar.

Även 87-årige Hari Shukla och frun Ranjan i Newcastle får ta emot vaccinationssprutan på tisdagsmorgonen. Om tre veckor är det sedan dags för nästa dos.

– Jag känner att det är min plikt att göra det här, att göra vad jag kan för att hjälpa till, säger han till BBC.

90-åriga Margaret Keenan var den första patienten i Storbritannien att vaccineras mot covid-19 på tisdagsmorgonen av sjuksköterskan May Parsons i staden Coventry.

Britterna är de första i världen att ta emot Pfizer och Biontechs vaccin i stor skala utanför kliniska studier, efter att som första land ha godkänt vaccinet i förra veckan. Det är den största vaccinationskampanjen i landets historia, och först ut är personer över 80 samt de som arbetar inom vård och äldrevård. Förhoppningen är att vaccinera runt 800 000 britter i den första vaccinationsrundan.

Hälsominister Matt Hancock säger att tisdagens vaccinationsstart innebär att det finns "ljus i slutet av tunneln".

– Vi kommer att se tillbaka på i dag, V-day, som ett avgörande ögonblick i vår kamp mot den här fruktansvärda sjukdomen, säger han enligt BBC.

Sedan landets första bekräftade fall i januari har över 60 000 britter har avlidit med bekräftad covid-19.

PODD ”Man måste välja väg”
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen