Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Statistiken från teleoperatören oroar kommunen

Publicerad 2020-06-05

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, är oroad över de senaste siffrorna.

I delar av centrala Uppsala rör sig nu fler människor på kvällstid än före coronapandemin.

Aftonbladet har tagit del av ny statistik från mobiloperatören Tre som visar att den så kallade nöjestrafiken ökar kraftigt.

– Restriktionerna ska uppfattas som lag, och det är var och ens förbannade skyldighet att följa dessa, säger kommunstyrelseordförande Erik Pelling.

Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset, surnade till rejält under helgen över de fullbelagda uteserveringarna – och hans inlägg på Facebook fick stor spridning, vilket Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

Siffrorna visar på en kraftig ökning

Och helt färsk statistik från mobiloperatören Tre, som Aftonbladet har tagit del av, bekräftar den ökade rörligheten i centrala Uppsala.

– Spontant följer Uppsala den trend som vi ser i resten av landet med en kraftigt ökad rörlighet senaste veckan, både morgon och kväll, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på mobiloperatören Tre.

– Om man ser på den så kallade jobbindikatorn så ser vi en ökning förra veckan med 27 procent jämfört med veckan dessförinnan, en stor ökning som visar att allt fler rör sig på Resecentrum på morgonen mellan åtta och nio – troligen på väg till jobb och skola.

Är det något som sticker ut extra mycket?
– Om man tittar på nöjesindikatorn så ser vi också en kraftig ökning i de kvarter som får anses ha en stor andel restauranger och nöjen. Här sticker Svartbäcksgatan, Sysslomannagatan och Drottninggatan ut med ökningar den senaste veckan på 22, 23 och 28 procent.

– Svartbäcksgatan, som nu har brutit igenom den så kallade 100-index-vallen, vilket betyder att det nu rör sig fler personer på den gatan jämfört med före coronakrisen slog till.

Tomt var det här. Men i helgen var många av uteserveringarna i Uppsala fullbelagda.

”Var och ens förbannade skyldighet”

Kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S), blir oroad när han hör om siffrorna och utesluter inte att kommunen kan komma att fatta nya beslut om inte smittspridningen viker nedåt.

– Jag kommer precis från ett möte med sjukhusdirektören, polischefen och landshövdingen, och vi har alla samma bild av situationen. Vi befinner oss mitt i en internationell folkhälsokris – och läget är fortsatt väldigt allvarligt, säger Erik Pelling (S).

Vad kan kommunen göra om det visar sig att man struntar i restriktionerna?
– Restriktionerna ska uppfattas som lag, och det är var och ens förbannade skyldighet att följa dessa. Om man inte följer restriktionerna så riskerar man inte bara sitt eget liv och hälsa, utan andras, och vi är beredda att fatta nya beslut om de inte efterlevs.

Vilka beslut kan det bli tal om?
Regeringen har varit väldigt tydlig med att, om inte den frivilliga vägen fungerar, så kan det bli skarp lagstiftning i stället, fortsätter Erik Pelling.