Limhamns utbrytning på kommunens bord
Uppdaterad 2019-11-28 | Publicerad 2019-11-26
Limhamn har föreslagits bli en egen kommun.
Förslaget kommer nu tas upp av kommunstyrelsens arbetsutskott.
– Min mening är att det varken är önskvärt eller möjligt, säger Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen.
I mitten av oktober inkom förslaget ”Limhamn som egen kommun” till Malmöintiativet. En kommunmedborgare menade då att den kraftiga befolkningsökningen i Limhamn-Bunkeflo och det faktum att Limhamn redan har ett eget ortsnamn gör att det bör bli en egen kommun.
En tanke som fler kommuninvånare skrivit under på.
Förslaget har mottagit 160 röster, vilket gjort att det nu skickats vidare till kommunstyrelsen.
”Viktig del av Malmö”
– Vi ska ta alla medborgarförslag från Malmöinitiativet på största allvar. Det är en del av demokratin att vi tar det på allvar och i beaktande innan vi landar i vad vi tycker om det. Det gäller samtliga förslag från våra medborgare, säger Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen.
Malmöliberalernas nuvarande handlingsprogram lyder ”Ett Malmö som håller ihop” och Kursar menar att en kommunsplittring vore fel väg att gå.
– Limhamn är en viktig del av Malmö och så ska det förbli, är min inställning, säger han och utvecklar kort därpå:
Tror på sammanslagningar
– Egentligen så visar utvecklingen att vi i framtiden nog behöver kommunsammanslagningar istället, för att på ett bättre och effektivare sätt tillhandahålla den kommunala servicen till medborgarna.
Förslaget behandlas just nu i ärendeform varefter det tas upp av det arbetsutskott som förutom Kursar även består av Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Torbjörn Tegnhammar (M).
– Min mening är att det varken är önskvärt eller möjligt. Jag sitter i arbetsutskottet och kommer rösta avslag, då vi gick till val på ett Malmö som håller ihop.
”Kommer inte vinna något gehör”
Initiativet kommer högst troligt inte gå igenom hos arbetsutskottet.
– Jag vet att Katrin är emot det och jag tror inte heller att Torbjörn vill driva en linje där Malmö ska delas, säger Kursar och lägger till:
– Min bedömning är att det inte kommer vinna något gehör.
Medborgarförslag som får minst 100 underskrifter på Malmöinitiativet skickas vidare till berörd nämnd, som ett informationsärende, där det sedan behandlas.