Häktades för Östermalmsexplosion – nu släppt

TT

Publicerad 2020-05-12

Detonationen ägde rum vid ett flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm i januari. Arkivbild.

En 35-årig man som suttit häktad efter explosionen vid ett flerfamiljshus i Stockholm i januari släpps på fri fot. Han är inte längre misstänkt för brottet.

Åklagaren bedömer att fler var inblandade i sprängningen, så förundersökningen fortsätter.

Sprängningen inträffade vid ettiden på natten den 13 januari vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm. Åklagaren bedömer att gärningen var riktad mot personer boende i huset.

Men trots det åklagaren beskriver som ett "omfattande utredningsarbete" kommer man inte längre när det gäller den 35-årige mannens roll i händelsen.

Han häktades kort efter explosionen, misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse, men släpps nu på fri fot av åklagaren. Han är också avförd och inte längre misstänkt för brottet.

"Vid en samlad bedömning av utredningsmaterialet bedömer jag att bevisläget är sådant att åtal inte kommer att kunna väckas mot honom", säger åklagaren Frida Rylander i en skriftlig kommentar.

Förundersökningen fortsätter dock. Frida Rylanders bedömning är att fler personer medverkat vid sprängningen, men det finns inte några andra frihetsberövade.

Följ ämnen i artikeln